Суспільне мовлення

“Помічник ветерана”. Як реалізують проєкт на Львівщині та хто може долучитися

Допомогти адаптуватися до цивільного життя після завершення служби – мета проєкту “Помічник ветерана”. Львівщина – у двійці лідерів серед інших областей, хто бере участь у цьому пілотному проєкті.

Суспільне розповідає, що це за проєкт, як та хто може взяти у ньому участь.

Ділитись знаннями з такими ж, як вони

З 1 липня 2023 року в Україні започаткували проєкт “Помічник ветерана”, де навчені фахівців у громадах надаватимуть професійний сервіс для демобілізованих військових, захисників та захисниць, які повертатимуться з військової служби, фронту в цивільне життя.

За словами генеральної директорки Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Мінветеранів Світлани Березіної, спочатку у пілотному проєкті визначили, що помічники ветеранів працюватимуть у чотирьох областях – Львівській, Миколаївській, Вінницькій та Дніпропетровській, проте географію розширили і додали ще кілька областей, зокрема Закарпатську, Сумську, Полтавську, Київську, Харківську та м. Київ. Із 2024 року передбачається, що помічники ветеранів працюватимуть по цілій Україні.

“Коли почалось повномасштабне вторгнення, то зрозуміли, що кількість ветеранів, які повернуться після перемоги буде дуже великою – сягатиме одного-півтора мільйона людей. А якщо ще врахувати їхні родини, то цифри досягнуть чотирьох-п’яти мільйонів. Маючи можливість ознайомитись із досвідом іноземних країн, які проходили схожий шлях, а це США, Хорватія, Великобританія, стало зрозуміло, що повертаючись з війни ветерани потребують підтримки, корегування та допомоги – куди їм піти і як отримати послуги, на що мають право ветерани тощо. Так усе влилось у проєкт “Помічник ветерана”, – розповідає Суспільному Світлана Березіна.

Проєкт передбачає індивідуальний супровід ментора чи наставника, який працює за принципом “рівний-рівному”. Тобто, помічниками будуть самі ветерани, члени родини ветеранів чи родини загиблих, – ті, хто пройшов цей шлях чи був до нього дотичним.

Зокрема, помічники ветеранів допомагатимуть іншим легко та гідно пройти шлях від військової служби до цивільного життя, ділитимуться знаннями та власним пережитим досвідом, налагоджуватимуть спілкування ветеранів з усією бюрократичною системою, у тому числі щодо соціальних гарантій, ветеранських послуг тощо. Крім того, майбутніх помічників навчатимуть й особливостей психологічної взаємодії з людьми, які повернулись із зони бойових дій.

Основними обов’язками помічників ветеранів, як наголосила співрозмовниця, буде збереження здоров’я ветерана (помічник буде сприяти, направляти, організовувати, скеровувати ветерана для надання медичних послуг), задоволення економічних інтересів (допомагатиме із працевлаштуванням, підвищенням кваліфікації, перепрофілізацією, відкриттям власної справи, співпраці із центрами зайнятості).

“Підхід відрізняється від інших видів підтримки тим, що джерело підтримки є рівна за статусом людина, яка фундаментально схожа на того, кому вона допомагає”, – додає Світлана Березіна.

Львівщина у лідерах

Станом на зараз, взяти участь у проєкті “Помічник ветерана” зголосилось понад 410 людей. Стільки заяв надійшло до Мінветеранів і частину з них вже опрацювали. Також певні учасники пройшли другий етап подачі заявки – тестування, співбесіду та навчання.

Одна з областей, а саме Миколаївська, за словами Світлани Березіної, уже завершила першу хвилю набору, навчання і помічників готують до працевлаштування. Щодо Львівщини, то область займає друге місце з активності подачі заявок. Надійшло понад сто заявок, майже половина охочих пройшли співбесіди та готові до навчання.

“Станом на цей тиждень, на Львівщині надійшло 102 заявки на посаду помічника ветеранів. Ті, хто офіційно завершив перший етап, тобто пройшли співбесіду і Мінветеранів рекомендувало до проходження навчання є 48 людей. Саме навчання для них розпочнеться з наступного тижня на базі Центру ветеранського розвитку при університеті “Львівська політехніка”. Воно триватиме три тижні. Після того, як помічники отримають сертифікати, зможуть працевлаштуватись та приступити до роботи”, – пояснює головна спеціалістка відділу Міністерства у справах ветеранів України у Львівській області Вікторія Рабада.

За її словами, кандидати у помічники ветеранів різні – і за віком, і статтю та соціальним статусом: є чоловіки, жінки, молоді вдови та чоловіки за 50 років тощо.

У Львівській області помічники ветеранів наразі працюватимуть у 15 громадах, серед них: Турківська, Бродівська, Трускавецька, Славська, Львівська, Радехівська, Ходорівська, Ралівська, Пустомитівська, Городоцька, Великомостівська, Червоноградська, Дрогобицька, Стрийська, Добротвірська. Наразі вони самі зголосились взяти участь у проєкті, щоб мати у громаді такого спеціаліста, а тепер повинні створити сервісні офіси, через які будуть працевлаштовувати помічників ветеранів.

Як пояснює Вікторія Рабада, через сервісні центри відбуватиметься координація діяльності, забезпечуватимуть взаємодію з усіма державними й недержавними інституціями за переліком тих послуг, які будуть надаватись. Сервісний офіс також здійснюватиме моніторинг реалізації ветеранської політики у регіоні, вивчатиме потреби ветеранів і коригуватиме послуги, які надають.

Уже обраховано, що один помічник зможе надавати професійну підтримку не більш як 100 клієнтам. Щонайбільше ж в окремому сервісному офісі працюватиме 20 таких фахівців. Упродовж дня помічник має надати максимум 20 послуг.

“Помічники працюватимуть за принципом проактивності, тобто володітимуть інформацією, скільки та хто в їхній громаді повернувся з війни і є ветераном. Також до помічників можуть звернутись самі ветерани та їхні родини. Робота можлива як офлайн, так і онлайн”, – додає Вікторія Рабада.

Фінансування інституту помічника ветерана передбачене за гроші державного бюджету, місцевих бюджетів та гроші партнерів з розвитку. Як зазначила Світлана Березіна, заробітна плата помічника ветерана становитиме в середньому 16 тисяч гривень.

Взяти участь у проєкті можуть:

  • ветерани війни, члени сім’ї ветерана, постраждалі учасники Революції Гідності, члени сім’ї загиблого (померлого) ветерана, члени сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України та перебуває на обліку в Єдиному державному реєстрі ветеранів війни;
  • ті, хто має ступінь освіти не нижче молодшого бакалавра;
  • ті, хто має реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП);
  • ті, хто відчуває в собі сили стати центром ветеранського життя у своїй територіальній громаді.

Щоб долучитись до проєкту, для початку варто авторизуватись на сайті за допомогою електронного підпису, далі покроково заповнити онлайн-форму заяви та пройти онлайн-тестування, підписати заяву за допомогою електронного підпису. Якщо заяву подає член сім’ї, ветеран має погодити її, наклавши свій електронний підпис.

Для заповнення заяви на платформі е-ветеран потрібні:

  • електронний підпис: файловий ключ, апаратний ключ або Дія.Підпис;
  • документ про освіту;
  • членам сім’ї ветерана – документ, що підтверджує родинні зв’язки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Подати можна не більше однієї заяви від однієї особи. Відправлену заяву відредагувати не можна.


Джерело: Суспільне мовлення України