Суспільне мовлення

“Площа Ринок була переповнена людьми”. Спогади про підняття прапора 33 роки тому

3 квітня 1990 року на сесії Львівської міської ради депутати 1-го демократичного скликання під головуванням Богдана Котика ухвалили рішення підняти синьо-жовтий стяг над Ратушею. Про те, як це було, пригадує депутат 1-го демократичного скликання ЛМР Зиновій Саляк.

Зиновій Саляк був одним з тих людей, хто підіймав прапор.

“Тоді був чудовий сонячний день, порівняно з сьогоднішнім, віяв легенький вітерець. Коли покійний нині Богдан Дмитрович Котик оголосив імена людей, які підіймають прапор, я біг. Зараз я б не вибіг на Ратушу, але в цей день я біг по сходах. Я піднявся перший і чекав поки піднімуться Стефанія Шабатура та покійний Євген Шморгун”, — пригадує Зиновій Саляк.

Тоді площа Ринок була переповнена людьми, каже депутат 1-го демократичного скликання ЛМР Зиновій Саляк.

“У цей день ми зробили великий подвиг, а площа Ринок була переповнена. Я не знаю чи коли-небудь збереться така кількість людей на площі, як 3 квітня 1990 року. Хіба що в день перемоги”, — каже Зиновій Саляк.

3 квітня 2023 року у Львові відзначили 33-тю річницю підняття прапора над міською Ратушею. Окрім підняття прапора, також організували символічний 33-кілометровий забіг. Брав участь у забігу і депутат першого демократичного скликання Ярослав Козак.

“Для мене, як для депутата 1-го демократичного скликання, це особливий день. Я не міг обійти цю знаменну подію, тому ми з ініціативною групою депутатів організували таку подію”, — каже Ярослав Козак.

Як розповів депутат 1-го скликання Львівської міської ради Зиновій Саляк, сьогодні освятили прапори для бригад, зокрема 24-ї, 80-ї, 125-ї та 103 бригад. Їх підписали депутати Львівської міської ради 1-го скликання і міський голова. Пропори передадуть військовим.

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові відзначають 33-тю річницю підняття прапора над Ратушею


Джерело: Суспільне мовлення України