Україна і світ

Північна Корея перекине ще 5 тис. військових до Росії до 28 жовтня – NYT

Фото: Getty Images

Кілька тисяч північнокорейських солдатів прибули в західну частину Курської області Росії, де, як очікується, візьмуть участь у майбутньому контрнаступі, покликаному витіснити українські війська, які з серпня контролюють частину регіону.

Очікується, що до понеділка ще п’ять тисяч солдатів КНДР прибуде в Росію для участі у війні проти України.

Про це пише New York Times з посиланням на одного українського і двох американських чиновників.

Перекидання військ КНДР до Росії

Зазначається, що війська КНДР ще не вступили в бій, і поки що незрозуміло, яку роль вони відіграватимуть, сказали чиновники, виступаючи на умовах анонімності.

Яка б не була їхня роль, за словами джерел, будь-який значний контингент північнокорейських військ дасть змогу Росії тримати більше своїх сил на сході України, де вони зможуть зосередитися на захопленні якомога більшої української території до настання суворої зимової погоди.

Протягом кількох тижнів уряди Південної Кореї та України попереджали, що тисячі північнокорейців тренуються разом із російськими солдатами, причому Україна називає цифру до 12 тис. військовослужбовців КНДР.

А цього тижня американські чиновники підтвердили, що контингент північнокорейських військ був перекинутий на кораблі до Владивостока, великого російського міста на березі Тихого океану, що міністр оборони Ллойд Дж. Остін III назвав “дуже, дуже серйозною” ескалацією.

У середу перші північнокорейські війська здійснили майже подорож до Курської області, і відтоді щодня прибувають тисячі інших.

Як пише NYT на високопоставленого українського чиновника, який обізнаний про пересування військ КНДР, до понеділка, 28 жовтня, очікується прибуття 5 тис. північнокорейських військовослужбовців.

За його словами, ці війська є частиною елітного підрозділу Корейської народної армії. Їх перекидають із Владивостока на транспортних літаках Іл-76 на військовий аеродром на заході Росії, а потім перекидають у зону бойових дій.

Раніше були неоднозначні сигнали про те, чи будуть додаткові північнокорейські війська відправлені воювати на українську територію, сказав український чиновник. Наразі вони зосереджені тільки в Курській області.

Перед цим, у п’ятницю, президент України Володимир Зеленський, посилаючись на свої розвідувальні служби, заявив, що північнокорейські війська будуть перекинуті на поле бою вже наступного тижня.

– Це очевидний ескалаційний крок з боку Росії, – сказав Зеленський.

Боєздатність військ КНДР

Водночас NYT пише, що як саме додавання північнокорейських військ може змінити динаміку на полі бою, якщо взагалі змінить, поки що неясно. Війська КНДР не брали участі у війнах з 1950-х років, і є питання щодо можливостей навіть елітних підрозділів. Ще до того, як вони вийдуть на поле бою, їм доведеться зіткнутися з мовним бар’єром, незнайомою місцевістю та армійськими звичаями, що можуть сильно відрізнятися від їхніх власних.

Якщо їх відправлять на передову в Курськ, вони зіткнуться із загартованими в боях українськими силами, які російські війська не змогли витіснити з моменту свого несподіваного вторгнення в серпні, вважають у NYT.

– Я не очікую, що вони стануть високоефективною бойовою силою, якщо опиняться на фронті, – написав на соціальній платформі X (колишній Twitter) Еміль Кастехелмі, військовий експерт фінської компанії Black Bird Group.

Але, додав він, можливо, справа не в цьому.

– Хтось повинен загинути на полі бою, і з точки зору Росії, звичайно, краще, якщо цей хтось не буде росіянином, – сказав Кастехелмі.

Що Росія може дати КНДР натомість

Крім безпосередніх бойових планів, ще одне нагальне питання для Сполучених Штатів та їхніх союзників в Азії – що президент Росії Володимир Путін міг дати Північній Кореї в обмін на війська.

Getty Images

Поки що американські офіційні особи кажуть, що не бачили жодних доказів, але є побоювання, що натомість лідер Північної Кореї Кім Чен Ин може отримати якусь значну військову допомогу, яка може посилити небезпеку, що її Північна Корея становить для своїх сусідів і Сполучених Штатів.

Офіційні особи та експерти кажуть, що Кім прагне збільшити дальність польоту своїх міжконтинентальних балістичних ракет і продемонструвати, що вони здатні вразити американські міста.

– Для Путіна вигода очевидна. З урахуванням того, що з початку війни, за західними оцінками, загинуло або було поранено понад 600 тис. російських військовослужбовців, йому потрібно більше людей для поповнення своєї військової машини. Але він також не бажає витрачати політичний капітал на ще один масштабний призов. Тому йому доводиться вдаватися до нетипових методів вербування, таких як залучення ув’язнених і найманців з бідних країн, таких як Куба і Непал, вступити в боротьбу за гроші, – пише видання.

Майже всі ці війська, включно з основною частиною російських внутрішніх бойових сил, були кинуті в кривавий і уповільнений наступ на сході України. Путін не бажає відволікати війська від головного бою, щоб вигнати відносно невеликий контингент українців, які окупували ділянку російської території в Курській області.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Але є ознаки того, що його терпіння вичерпується, оскільки цього місяця він активізував зусилля і почав наступ для витіснення українських військ з Курської області.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-26 15:37:45