Україна і світ

Рідкісна хвороба тетрахромність наділяє людей суперздібностями: дослідження


За даними Клівлендської клініки, деякі люди можуть бачити невидимі для інших кольори. Якщо людина здатна сприймати в середньому мільйон відтінків кольорів, то деякі люди розрізняють 100 млн відтінків.

Насправді ця особливість – рідкісне захворювання, що називається тетрахромністю. Його спричиняє генетична мутація.

Тетрахромати мають в оці чотири колбочки замість трьох

Більшість людей народжуються з трьома колбочками в кожному оці, які допомагають розрізняти відтінки в спектрі кольорів, а у тих, хто має тетрахромію, — їх чотири.

Вважається, що до 12% людей з ХХ хромосомою можуть бути тетрахромними.

Однак не всі люди з цією генетичною примхою можуть відчути світ у такому яскравому різнобарв’ї.

Як стверджують фахівці Клівлендської клініки, це залежатиме від того, чи має додаткова колбочка іншу частоту і чи є в наявності четвертий колірний канал, який дозволяє мозку обробляти збільшену колірну інформацію.

У дослідженні, яке провели у 2010 році, лише один із 24 учасників, що мав вказану генетичну особливість, продемонстрував тетрахроматичні здібності, виявивши відмінності в усіх протестованих відтінках.

Інтерпретує кольори наш мозок

Насправді про  тетрахромність мало відомо, крім того, що вона існує. І що тетрахромати мають більшу чутливість до помаранчевих кольорів.

Вважається, що вона може бути сильною і слабкою. Люди з сильною тетрахромністю можуть бачити світ у кольорах і відтінках, які навіть важко уявити.

Сприйняття кольорів визначається не лише тим, що ми бачимо, але й тим, як мозок інтерпретує побачене.

Це може бути цілком суб’єктивним і допомагає пояснити, чому одні люди бачать синій колір, а інші сприймають його, як зелений. Є навіть докази того, що сприйняття кольору може залежати від мови, якою ви розмовляєте.

Не виключено, що невдовзі тетрахроматами на певний час можуть стати всі охочі. Команда вчених Університету Вісконсін-Медісон розробляє спеціальні окуляри , які могли б надати всім здатність бачити світ таким, який він є насправді.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: IFL Science

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-26 14:12:22