Україна і світ

Як почистити душову лійку від нальоту та іржі – дієві методи


Як правило, через жорстку воду всередині душової лійки може утворюватися іржа та вапняний наліт. Від цього вона починає гірше працювати. Як почистити сантехніку та що для цього знадобиться – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Як часто чистити душову лійку

Мінерали кальцій, магній тощо, які є у складі води, осідають на душовій лійці та з часом їх стає все більше. Тоді й утворюється крейдяний осад, так званий вапняний наліт.

А це у свою чергу може вплинути на тиск води і стати проблемою для сантехніки. Бруд, що осідає на насадці, до того ж створює сприятливе середовище для розмноження бактерій і мікробів.

На жаль, немає точних термінів, які б вказали, як часто потрібно чистити душову лійку. Це залежить від жорсткості води.

Загальна рекомендація – проводити маніпуляцію щонайменше раз на місяць. У разі, коли вода жорстка, ймовірно, доведеться робити частіше.

Ознаки того, що душова лійка потребує очищення:

  • насадка не забезпечує сильний і постійний напір води;
  • на зовнішній стороні лійки з’явилася пліснява або вапняний наліт.

Тож, як почистити душову лійку зсередини, якщо вже час або бачите певні передумови для проведення маніпуляції – читайте далі.

Як почистити душову лійку

Для цього господині використовують, як народні й побутові методи, так і спеціальні засоби. Для їхнього застосування потрібно зняти лійку зі шлангу або труби.

  • Мийні засоби з хлором

У будь-яку зручну ємність потрібно налити воду. Краще, щоб вона була теплою. Після цього додайте туди невелику кількість мийного засобу та занурте душову лійку у розчин. Там сантехніку потрібно залишити на 30-60 хвилин.

Далі візьміть щітку і, як сплине час, почистьте нею душову лійку. Це допоможе прибрати стійкі фрагменти нальоту.

  • Очищення оцтом

Почистити душову лійку зсередини можна за допомогою звичайних побутових засобів, які є на кожній кухні. Так, візьміть оцет і розведіть його у теплій воді у співвідношенні 1:2. Після цього помістіть насадку для душу у розчин і залиште там на пів години або на годину, залежно від забруднення.

Фото: Pixabay

Також можна взяти целофановий пакет, налити у нього склянку оцту і зафіксувати пакет на лійці канцелярською гумкою або скотчем. Важливо, щоб забруднена частина конструкції була повністю занурена в оцет. Так все потрібно залишити на 60 хвилин, а потім зняти пакет і промити душ теплою водою.

Оцтова кислота здатна очистити душову лійку від вапняного нальоту – і вода легко проходитиме через отвори у лійці.

  • Оцет + сода

Візьміть один літр теплої води, ½ склянки оцту та три столові ложки соди та змішайте все це. Краще готувати розчин у скляному або емальованому посуді.

Фото: Depositphotos

Занурте в нього душову лійку на 30-40 хвилин. Далі можна брати щітку та ретельно чистити нею насадку. Після цього залишається промити лійку водою – все готово!

  • Лимонна кислота

Накип і наліт з різноманітних поверхонь чудово знімає лимонна кислота, душова лійка не є винятком. Отже, 25 г кристалічного білого порошку насипте у будь-яку зручну для вас ємність і залийте 500 мл гарячої води, вона має бути приблизно 70-80 градусів.

Фото: Pixabay

Далі покладіть насадку для душу у цей розчин і залиште на 30 хвилин. Після цього попрацюйте щіткою – і питання, як почистити душову лійку від вапняного нальоту, вже вас не хвилюватиме.

  • Содовий розчин

Стара добра сода чудово працює над очищенням душової лійки. Отже, візьміть 5 столових ложок соди та розведіть у 0,5 л води. Далі опустіть насадку туди та зачекайте 40-50 хвилин. Після такої ванночки вапняний наліт легко зніматиметься, особливо якщо докласти трішки зусиль і потерти душову сантехніку мочалкою або щіткою.

Фото: Pixabay

Однак будьте обережно та не перетримуйте душову лійку у розчині більш ніж годину, оскільки агресивна речовина може пошкодити її покриття.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, раніше Факти ICTV писали про недорогі та доступні засоби, які допоможуть відмити зеленку з лінолеуму.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-26 13:30:56