Україна і світ

У Великобританії заборонили тазостегнові імплантати через високі ризики переломів і отруєння


Агентство з регулювання лікарських засобів і медичних товарів (MHRA) Великобританії заявило, що імплантат з кобальту, який називається тазостегновою системою, більше не повинен використовуватися.

Післяопераційні переломи і отруєння токсичним металом

Це сталося через потік повідомлень про переломи кісток у людей, яким вживили цей імплантат.

Дослідження експертів-ортопедів з Університету Лідса показало, що ризик післяопераційного перелому кобальтового імплантату вдвічі вищий порівняно з аналогічними пристроями, виготовленими з нержавіючої сталі.

– 99% пацієнтів з корозійними імплантатами могли б уникнути проблем, якби лікарі запропонували їм альтернативи кобальт-хрому, – сказав професор Алістер Харт, хірург-консультант відділу ортопедії в Університетському коледжі Лондона.

Крім високого ризику переломів через корозію пристрою, тисячам пацієнтів з кульшовим кобальт-хромовим імплантатом загрожує ще й отруєння.

Так, 56-річна Трейсі О’Ніл розповіла журналістам, що імплантовані їй 10 років тому стегна з модульною шийкою викликали у неї хронічний біль, втрату пам’яті та страхи, пов’язані зі здоров’ям, оскільки іони токсичних металів були виявлені у неї в крові.

Виробник відкликав з ринку свою продукцію

Виробник кульшових імплантатів Zimmer Biomet під тиском скандальних повідомлень оголосив про добровільне відкликання свого продукту з ринку медичних засобів.

Кобальт все ще використовується в більшості імплантатів стегна, але хірурги все частіше відмовляються від нього на користь інших матеріалів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Приміром, у США вже використовують кераміку для тазостегнових імплантатів.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-26 13:02:42