Україна і світ

Останні дні перед виборами у США: Гарріс шукає підтримки серед розчарованих республіканців

Фото: Факти ICTV

Віцепрезидентка США Камала Гарріс та її союзники з Демократичної партії докладають останніх зусиль, щоб відбити підтримку республіканців у колишнього президента і кандидата на виборах Дональда Трампа в останні дні перед голосуванням.

Про це пише The Hill.

Гарріс намагається залучити республіканців, розчарованих у Трампі

Повідомляють, що в четвер Гарріс провела мітинг із низкою своїх видних прихильників-республіканців у штаті Пенсільванії, який коливається, заявивши виборцям партії, що “для вас є місце в цій кампанії”.

Під час тієї ж поїздки Гарріс дала своє перше інтерв’ю Fox News, кабельній мережі з великою аудиторією республіканців. А організація “Республіканські виборці проти Трампа” і FF PAC запустили восьмизначну рекламну кампанію, спрямовану проти колишнього президента в ключових штатах.

Кампанії Трампа і Гарріс прагнуть залучити виборців за межами своїх традиційних округів, намагаючись скоротити відрив і надолужити згаяне серед інших груп.

– Вони знають, що в чомусь не погодяться з Гарріс. Вони бачать двох абсолютно різних людей, які потенційно можуть очолити нашу країну, і контраст між Камалою Гарріс і Дональдом Трампом не може бути більш разючим, – сказала Олівія Трой, представниця Гарріс і колишній радник із національної безпеки колишнього віцепрезидента Майка Пенса, маючи на увазі прихильників Гарріс із числа республіканських груп.

Багато республіканських прихильників Гарріс вказують на заперечення Трампом результатів виборів 2020 року і його роль у нападі на Капітолій 6 січня як на причини, що спонукали їх змінити партійний табір 5 листопада цього року під час голосування.

Крім того, за останній місяць Гарріс активізувала свої зусилля зі звернення до виборців-республіканців, яких ще можна переконати. Раніше цього місяця віцепрезидентка вийшла на передвиборчу стежку разом із колишнім конгресменом Палати представників Ліз Чейні, що ще чотири роки тому здавалося б неймовірним. Кампанія Гарріс також випустила низку рекламних роликів за участю республіканців, зокрема один, випущений минулого тижня в Аризоні за участю мера-республіканця Меси Джона Джайлса.

Останнім обнадійливим знаком для Гарріс стало те, що колишній конгресмен від Республіканської партії Чарлі Дент, який підтримав Байдена 2020 року, заявив у п’ятницю, що віддав свій голос за віцепрезидента в Аллентауні.

– Прихильність роботі з виборцями дійсно принесла їм користь. Це було не просто щось одне. Це була ціла серія заходів, під час яких ця робота з виборцями тривала, і імпульс продовжував набирати обертів, – сказала Олівія Трой.

На початку цього тижня Гарріс уперше з’явилася на телеканалі Fox News, де вона зустрілася з головним політичним ведучим каналу Бретом Байєром. Інтерв’ю показало Гарріс широкій аудиторії, включно з багатьма глядачами, які дотримуються правих політичних поглядів.

– Це не сильно зрушить важіль, але якщо це зрушить її на один відсоток, це буде вирішальним фактором. Саме це вони і роблять, вони грають у гру на межі можливостей, – сказав Майк Мадрид, республіканський стратег.

Дії Трампа напередодні виборів

Зусилля Гарріс, спрямовані на залучення виборців-республіканців, робляться в той час, коли Дональд Трамп, схоже, розчарувався в закликах використати свою колишню опонентку Ніккі Гейлі у передвиборчій кампанії, щоб утримати республіканців, яких можна переконати, в лавах партії. Хоча Гейлі програла Трампу в президентських праймеріз у рамках Республіканської партії на початку цього року, вона продемонструвала низку сильних виступів під час конкурсів.

У четвер газета The Bulwark повідомила, що команда Трампа обговорює з Гейлі можливість приєднатися до нього в передвиборчій кампанії наприкінці місяця, але деталі, як повідомляють, ще не опрацьовані.

Вибори президента США: що говорять опитування

Шанси на те, що Гарріс відтягне на себе велику кількість виборців-республіканців, малоймовірні з огляду на партійний розкол серед виборців і залізну хватку Трампа на базі республіканців.

Опитування New York Times/Siena College, проведене минулого місяця, показало, що Трамп користується 89-відсотковою підтримкою серед республіканців, а Гарріс – 96-відсотковою підтримкою серед демократів.

Однак те саме опитування показало потенційно обнадійливий знак для Гарріс серед республіканців. За даними опитування, дев’ять відсотків республіканців заявили, що проголосували б за віцепрезидента Гарріс, порівняно з п’ятьма відсотками у вересні.

Союзники Гарріс стверджують, що приблизно така підтримка Гарріс з боку виборців-республіканців може збільшити її шанси на перемогу.

– Шість-сім відсотків – це практично те, що ми відокремили від (Трампа, – Ред.) у 2020 році. Є дуже велика ймовірність того, що ви побачите 10-відсотковий відхід республіканців, що матиме величезний вплив, – сказав Мадрид.

Він додав, що “якщо Трамп програє”, то це станеться тому, “що він втратив рекордну кількість виборців-республіканців”.

При цьому Гарріс доводиться боротися з тріщинами у своїй власній коаліції, зокрема, серед чорношкірих і латиноамериканських виборців.

Опитування New York Times/Siena College серед імовірних чорношкірих виборців, опубліковане минулого тижня, показало, що Гарріс користується підтримкою 78 відсотків чорношкірих виборців, у той час як 15 відсотків заявили, що підтримують Трампа.

Колишній президент Байден, навпаки, отримав 90 відсотків голосів чорношкірих виборців, а Трамп – дев’ять відсотків у 2020 році. Опитування ймовірних іспаномовних виборців, проведене New York Times/Siena College, показало, що Гарріс лідирує з 56 відсотками виборців, тоді як Трамп відстає на 37 відсотків.

Згідно з опитуваннями, проведеними 2020 року, Байден отримав 65 відсотків голосів латиноамериканських виборців, а Трамп – 32 відсотки.

Особливо тривожними для демократів є показники серед чорношкірих і латиноамериканських чоловіків. Згідно з опитуванням, Трампа підтримали 20 відсотків імовірних чорношкірих виборців-чоловіків, тоді як Гарріс отримала підтримку 70 відсотків. Серед ймовірних іспаномовних виборців-чоловіків Гарріс підтримали 48 відсотків, а Трампа – 45 відсотків.

– Перегони вирішуватимуться тим, чи зможуть демократи компенсувати свої втрати серед чорношкірих і іспаномовних чоловіків за рахунок залучення більшої кількості республіканців. Дональд Трамп відкрито говорить, що ми йдемо за чорношкірими та іспаномовними чоловіками, а Камала Гарріс відкрито говорить, що ми йдемо за виборцями-республіканцями, – сказав Мадрид.

Олівія Трой назвала республіканців, які голосують за Гарріс, “впливовими виборцями”, але відкинула думку про те, що в коаліції Гарріс є тріщини.

– Її коаліція і підтримка продовжують зростати в кожному інтерв’ю, яке вона дає, – сказала вона.

Але багато республіканців скептично ставляться до того, що Гарріс вдасться привернути на свій бік достатньо виборців-республіканців, щоб мати значний вплив у листопаді, вказуючи на те, що Трамп скорочує розрив у низці ключових штатів.

– На цьому етапі кампанії головне – додавання, а не віднімання. Ви намагаєтеся вирватися вперед, намагаючись отримати кожен голос, який тільки можна, – сказав один із республіканських стратегів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За середніми даними штабу Hill/Decision Desk, Гарріс випереджає Трампа менш ніж на один відсотковий пункт у Мічигані, а в Аризоні Трамп лідирує на 1,5 пункта. У Неваді Гарріс лідирує на 0,2 пункта, а у Вісконсині Трамп випереджає на 0,5 пункта. А в Пенсільванії, штаті з найбільшою кількістю голосів у колегії вибірників, Гарріс випереджає Трампа на 0,3 пункта.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-20 01:03:40