Суспільне мовлення

Обстріли і висвітлення війни. Пресофіцер 24 бригади розповів про роботу на передовій

Олександр Савченко з Кремінної, яка наразі тимчасово окупована, працює у 24 бригаді з 2016, у 2019 перекваліфікувався у офіцера пресслужби. Наразі він є керівником Служби зв’язків з громадськістю та працює над тим, щоб висвітлювати роботу воїнів 24 бригади.

Про роботу на передовій Олександр Савченко розповів у інтерв’ю Суспільному.

У День прапора воїни 24 бригади імені короля Данила підняли український стяг над териконом міста Торецька.

Військовослужбовці 24 ОМБр підняли прапор у Торецьку, 23 серпня 2023. Кадр із відео 24 ОМБр імені короля Данила

“Ми, 24 ОМБр, підіймаємо прапор нашої великої незалежної Батьківщини над цим териконом міста Торецька. Це нагадування всім тим, хто знаходиться в окупованій території Горлівки, що — Донецьк це Україна, Луганськ — це Україна, Крим — це Україна”, — звернулися воїни у відео.

Такі відео з воїнами 24 бригади імені Короля Данила створює пресслужба бригади, керівником служби зв’язків з громадськістю є Олександр Савченко. Допомагають Олександру двоє мобілізованих хлопців, які у мирному житті працювали телеоператорами.

Обстріли і висвітлення війни. Пресофіцер 24 бригади розповів про роботу на передовій

Пресофіцер 24 бригади Олександр Савченко. Фото: Суспільне Львів

“Це значна частина роботи, тому що крім цього, що відео треба відзняти, його треба змонтувати, але я вважаю, що воно цього вартує. Також нам зараз допомагають з якісним перекладом субтитрів для того, щоб розширити нашу аудиторію”, — каже пресофіцер.

Обстріли і висвітлення війни. Пресофіцер 24 бригади розповів про роботу на передовій

Воїни 24 ОМБр на передовій. Фото: 24 ОМБр

Олександр Савченко додає, люди часто говорять, що контрнаступ відбувається не так швидко. Щодо цього він має власну думку:

“Хлопці, які перебувають на передньому краї в окопах, постійно, щоденно, щогодинно ризикують життям. Я вже мовчу за ті випадки, коли доводиться штурмувати безіменну посадку, що насправді коштує значних зусиль. Коли ти бачиш цю картину, наскільки це важко, скільки людей залишаються без кінцівок, кладуть своє життя. Це страшна, велика ціна і треба це розуміти і цінувати”.

Також пресслужба ЗСУ співпрацює із ЗМІ, роботу українських військовослужбовців висвітлюють різні закордонні медійники.

Обстріли і висвітлення війни. Пресофіцер 24 бригади розповів про роботу на передовій

Пресофіцер 24 бригади Олександр Савченко разом із журналістами. Фото надав Олександр Савченко

“Тривають активні бойові дії, безумовно часто буває так, що ми виїжджаємо на позиції і там відбуваються обстріли, доводиться перечікувати з військовими. Слава Богу, на нашій пам’яті ні з ким з журналістів нічого не траплялось. У гіршому випадку були пошкоджені засоби, машини, але це розхідники”, — каже пресофіцер 24 бригади Олександр Савченко.

Окрім створення відео про військовослужбовців, Олександр також фотографує, пресслужба координує сторінки бригади у різних соцмережах.

Обстріли і висвітлення війни. Пресофіцер 24 бригади розповів про роботу на передовій

Воїни 24 бригади на передовій. Фото: 24 ОМБр

“Зараз ми перебуваємо на Горлівському напрямку. Тут постійно відбуваються авіаудари, тобто противник підлітає своїми літаками і з відстані 5-7 км скидає фугасні авіаційні бомби. На жаль, наші штатні засоби ППО не можуть протидіяти цим літакам. Надання таких літаків з-за кордону дозволить нам протидіяти”, — пояснює Олександр Савченко.

За словами Олександра, саме висвітлення наслідків руйнувань, завданих російськими військами, може підштовхнути до того, щоб необхідні Україні літаки все-таки надали.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України