Суспільне мовлення

Новим керівником театру імені Марії Заньковецької у Львові призначили Максима Голенка

Сьогодні, 7 червня, режисера Максима Голенка призначили в.о генерального директора та художнього керівника Національного драматичного театру імені Марії Заньковецької. Досі театр очолював Андрій Мацяк. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства культури та інформаційної політики України.

Строк дії контракту з екскерівником театру Андрієм Мацяком закінчився 6 червня 2023 року. Нового в. о. генерального директора Максима Голенка вже представили колективу театру.

“Одразу можу сказати, що радикальних кадрових змін чи карколомної зміни репертуарної афіші не відбудеться – ті, хто знає, як влаштований виробничий процес в театрі, можуть підтвердити, що це і неможливо за короткий проміжок часу. Але, безумовно, я для себе обрав кілька цілей в короткій перспективі до проведення конкурсу, буду сподіватися, що до кінця року вдасться їх реалізувати. Я планую найближчим часом обговорити ці плани з колективом театру, а також із культурним середовищем Львова”, – каже Максим Голенко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Мінкульті повідомляють, відповідно до Закону України “Про культуру” керівників державних і комунальних закладів культури призначають на посаду на конкурсній основі. Проте від початку війни законодавство дозволяє здійснювати призначення без відбору, якщо кандидат відповідає усім необхідним критеріям. У 2023 році конкурси планують поновити. Тож п’ятирічний контракт із очільником театру імені Марії Заньковецької укладуть тільки після проведення конкурсу.

Що відомо про Максима Голенка

  • Максим Голенко – один із провідних українських режисерів, родом із Миколаєва. Чоловік здобув освіту в Київському національному університеті театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого (КНУТКТ).
  • З 2016 Максим Голенко був головним режисером “Дикого театру” у Києві. З 2020 року працював головним режисером Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. Василя Василька.
  • Режисер поставив понад 50 вистав на сценах театрів в Києві, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Рівному, Миколаєві, Харкові та ін.
  • У 2020 році спектакль “Енеїда-XXI” за п’єсою Віталія Ченського в постановці Максима Голенка здобув перемогу у IІІ Всеукраїнському театральному фестивалі-премії GRA в номінації “Найкраща драматична вистава України”.
  • Цьогоріч у фестивалі-премії беруть участь одразу три вистави Максима, одна з них – “Тригрошова опера” Бертольда Брехта в Театрі імені Марії Заньковецької.


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин