Суспільне мовлення

“(Не)безпечне волонтерство”: у Львові влаштували публічну дискусію

У Львові волонтери, правозахисники, парламентарі й громадські активісти провели дискусію “(Не)безпечне волонтерство”. Приводом стали нещодавні обшуки і судові процеси у справах львівських волонтерів. Учасники заходу обговорили недоліки законодавства про волонтерську діяльність та гуманітарну допомогу та шукали шляхи вирішення проблеми.

Волонтера Олеся Дзиндру підозрюють у незаконному продажі автомобілів, що призначені військовим. Після розгляду справи суд 30 серпня відпустив його під особисте зобов’язання. Тоді за волонтера заступилася громада.

“Вже місяць ті машини, що ми привезли, стоять під арештом. На вчорашній день ця інформація була. Те саме в тисяч волонтерів, які або злякались, або вже під кримінальним переслідуванням. Страждають тільки наші військові. Машини куплені за гроші наших громадян, вже ці гроші оподатковані декілька раз”, — каже Олесь Дзиндра.

Суд відпустив Олеся Дзиндру під особисте зобов’язання. Архівне фото за 30. 08. 2022. Суспільне Львів

Законодавство про волонтерську діяльність та гуманітарну допомогу ухвалили ще до 2014 року, тобто до початку війни. А під час бойових дій, за словами волонтера Андрія Салюка, складно дотримуватися усіх вимог закону і це може стати приводом для кримінального переслідування.

“Ми зараз вилазимо зі шкіри для того, щоби знайти ті прилади, оптику, обладнання. Хтось — автомобілі, хтось – одяг, взуття для того, щоби забезпечити наші Збройні сили всім необхідним, що їм треба. Нам говорять, що ви повинні робити згідно з чинним законодавством…. акти прийому-передачі згідно з чинним законодавством. Акт прийому-передачі має підписати комісія в складі командувача бригадою, начальника фінвідділу і ще трьох членів комісії. Хто буде збирати?” — каже волонтер Андрій Салюк.

Волонтер Андрій Салюк

Волонтер Андрій Салюк. Суспільне Львів

Минулого тижня правоохоронці провели обшуки також і в помешканнях інших львівських волонтерів – Святослава Літинського та Назарія Островського. Самі волонтери на той час перебували за кордоном. На думку правника Олега Мицика, потрібно вдосконалювати законодавство.

“Закон про гуманітарну допомогу — там написано, що гуманітарна допомога безкоштовна. Але в цьому законі є інші речі. Що таке гуманітарна допомога? Це кошти донорів. Хто донори в цій ситуації? Закон невизначений. Якщо в нього вносити зміни, то там, напевно, має з’явитися слово “донор”. Тобто донор має сказати, вкрали чи не вкрали. Той, хто дав кошти. Це дуже визначальне питання”, — каже Олег Мицик.

Львів'яни вийшли з плакатами проти кримінального провадження щодо волонтерів. Архівне фото за 30. 08. 2022

Львів’яни вийшли з плакатами проти кримінального провадження щодо волонтерів. Архівне фото за 30. 08. 2022. Суспільне Львів

Напередодні керівник Львівської військової адміністрації Максим Козицький повідомив, що на Львівщині створять робочу групу волонтерів, яка контактуватиме із Львівською обласною військовою адміністрацією і з правоохоронцями щодо діяльності волонтерів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Що відомо

  • 30 серпня Галицький районний суд Львова обрав запобіжний захід львівським волонтерам Олесю Дзиндрі та Юрію Музичуку, яких підозрюють у продажі авто, призначених для ЗСУ.
  • Суд обрав чоловікам запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання на один місяць.
  • За даними Служби безпеки України, волонтерів викрили, коли ті намагалися продати чотири автівки вартістю понад 20 тисяч євро. Правоохоронці стверджують, що попередньо за машини уже заплатили, а тому військові мали отримати їх безоплатно. Своєї провини підозрювані не визнають. Запобіжний захід волонтерам суд обирав окремо.
  • Вранці, 8 вересня, у помешканнях львівських волонтерів Святослава Літинського та Назарія Островського провели обшуки столичні слідчі та правоохоронці. Під час слідчих дій ані Літинського, ані Островського не було.
  • Адвокатка дружини Святослава Літинського Ірина Кравець каже, що обшук провели з недотриманням “основоположних свобод громадянина”. Дружина волонтера просила правоохоронців про допомогу адвоката, однак слідчі дії розпочали до приїзду правників. Після закінчення ошуку слідчий від коментарів відмовився і що шукали та вилучили під час обшуку не пояснив.
  • Нацполіція України оприлюднила записи телефонних розмов, а також відео, які є доказами у справі про продаж гуманітарної допомоги, де фігурують львівські волонтери Назарій Островський та Святослав Літинський. За словами Святослава Літинського, ні він, ні громадська організація “Незалежні” не причетні до продажу авто, які фігурують у справі. Назарій Островський усі обвинувачення у продажі гуманітарної допомоги також відкидає.


Джерело: Суспільне мовлення України