Суспільне мовлення

Не просто жити в Криму, а насолоджуватися кожним моментом – Амет Бекіров про повернення на звільнений півострів

Десятий рік Амет Делявер Огли Бекір з родиною мешкає на Львівщині, там навчає школярів кримськотатарської історії, проводить зустрічі щодо інтеграції культури Криму в український культурний та інформаційний простори. На рідному півострові чоловік прожив лише 13 років, адже народився в Узбекистані, куди його батьків депортували в 1944-му.

Про повернення до Криму, втечу від російських загарбників та мрії про життя на півострові після деокупації Амет Бекіров розповів Суспільному Крим.

Не просто жити в Криму, а справді насолоджуватися кожним моментом – Амет Бекіров про повернення на звільнений півострів

Ми виїжджали родиною в 2014 році, умовно кажучи з «мирного» Криму, бо над нашими головами ще нічого не літало. Ми виїхали в Дрогобич, де й наразі будуємо своє життя, але розуміємо, що на рідному півострові сьогодні пишеться зовсім інша історія.

Мій тато народився в Криму біля Чорного моря у місті Алупка й він, як і сьогоднішні кримські татари, вимушений був покинути Кримський півострів у 1944 році. Тоді до нього в будинок зайшли «свої» з червоною зіркою і почали його проганяти з власного будинку. Кожного року ми згадуємо ці події, і щоразу дізнаємося якісь нові деталі.

Амет Бекіров з дочкою у Криму. Особистий архів Амета Бекірова

Щороку ми переживаємо це по-новому. У 1944-му році, коли його вирішили вигнати з Криму, йому було лише 5 років, а в 2014-му році історія знову повторилася для моєї сім’ї, адже моя пʼятирічна донечка також змушена була покинути свою маленьку батьківщину. Мого батька вигнали з Криму, коли йому було 5 років, і мою дочку вигнали з Криму, коли їй було лише 5. Між цими періодами величезний історичний проміжок. А я, моя дружина і мій старший син – ми вже народилися в Узбекистані, в засланні.

Ми стояли і плакали на рідній землі. Такі мої дитячі спогади.

Я, наприклад, змалечку, живучи в сонячному Узбекистані, мріяв про Крим. Для мене Крим був завжди чудовою казкою. Лише в 1984 у мене зʼявилася можливість потрапити в радянський «Артек». Але, як зараз згадую, коли я сказав своєму батьку про те, що виграв у конкурсі та їду в «Артек», він не повірив одразу й тоді я вперше побачив його сльози. А не повірив він через те, що далекі родичі в 60-х роках неодноразово намагалися повернутися на півострів, але їх ловили і знову проганяли. Казали, що їм тут не місце та висилали назад. Але, Хвала Всевишньому, я спіймав можливість поїхати в «Артек». Тоді до мене в гості приїжджав мій дядько, якого депортували з Криму у віці 3 років. Ми стояли і плакали на рідній землі. Такі мої дитячі спогади.

Перші згадки про Крим – це сльози мого батька та дядька Руслана. Згадую такі самі сльози і дощ, коли в 2001 році я, дружина, і мій старший син повернулися на батьківщину в рідний Крим. Добре пам’ятаю дощ, який пішов в той день.

Амет Бекіров зі своєю сім'єю у Криму

Амет Бекіров зі своєю сім’єю у Криму. Особистий архів Амета Бекірова

Вже 9 років як ми не в Криму, але я дякую Всевишньому, що він подарував мені 13 років на рідній землі. Моїй доньці скоро буде 14 років і вона вже більшість свого життя не живе в рідному Криму: 5 років на маленькій батьківщині та 9 років на материковій частині України.

Ми, кримські татари, вважаємо, що Крим – це Україна та невідʼємна її частина. Моя донька розуміє, що у нас немає батьківщини більше, ніж український Крим. На початку повномасштабного вторгнення у моєї родини відбувся ефект дежавю. В 2014 році ми виїхали з умовно кажучи «мирного» Криму, а в 2022 році, коли ми вже реально чули вибухи, коли почалася вже страшна, повномасштабна війна, навіть думки не було виїжджати з країни.

Ні дружина, ні дитина ніколи не запитували в мене про те, коли ми покинемо країну. Саме тут пишеться наша історія. Протягом багатьох віків кримські татари бігли від Російської імперії в Туреччину, в Румунію, Болгарію, зокрема, де колишні землі Османської імперії. І ніхто з них не повернувся до Криму. Тому для мене так важливо тут залишитися.

Наші кримськотатарські зернятка постійно знаходяться в Криму, але паростки регулярно знищує окупаційний режим

Я працював в Криму в Бахчисарайському (Ханському) палаці. 13 років життя в Криму я відчував себе як в казці. Я насолоджувався Кримом, який був моєю мрією з дитинства.

З 2014 року я почав глибше вивчати історію власного народу і зараз розумію, наскільки ж російський режим протягом років потужно намагався знищити історію, мову, традиції і культуру кримських татар.

Амет Бекіров тримає кримськотатарський прапор у Криму

Амет Бекіров тримає кримськотатарський прапор у Криму. Особистий архів Амета Бекірова

Ми приїхали в Крим у 2001 році і до 2014 застали епоху відродження цілого народу на власній землі. Але настав 2014 рік і знову це маленьке молоде колосся пшениці, яке тільки почало проростати, його знову скосили. Звичайно, що наші кримськотатарські зернятка постійно знаходяться в Криму, але паростки регулярно знищує окупаційний режим.

Я не встиг насолодитися та наповнитися Кримом за час свого перебування на півострові. Мені не вистачає мого Криму. Відчуття, ніби хворій людині дали можливість подихати чистим повітрям і згодом знову його перекрили. Наші лідери думок постійно наголошують на тому, що все почалося з Криму та ним і закінчиться. А якщо вже говорити про перемогу, то для мене це не просто звільнення всіх тимчасово окупованих територій, але й повернення людей на рідну землю, бо це дуже важливо.

На жаль, відчуття, ніби на материковій частині нашої країни діти взагалі не чули про Крим

Люди звикли узагальнювати. Коли ми родиною приїхали після 2014 на материкову частину України в Дрогобич, то я одразу сказав сину, щоб він був дуже обережним, адже по його діям судитимуть цілий народ. Памʼятаю, як проводив урок в першому класі й один з учнів відповів, що Крим захопили монголо-татари. Для мене та всіх кримських татар це було певним дзвіночком про те, що про Крим все ж треба говорити більше.

Минуло 9 років окупації. Якщо в 2014 році дитина пішла там до школи, то приблизно зараз вона її закінчує. Відповідно, вже сформовано покоління людей, з якими нам доведеться працювати після нашої перемоги.

Амет Бекіров проводить урок у школі на Львівщині

Амет Бекіров проводить урок у школі на Львівщині. Особистий архів Амета Бекірова

На жаль, відчуття, ніби на материковій частині нашої країни діти взагалі не чули про Крим. Я вдячний вчителям, що вони нас запрошують і допомагають нам розповідати про Крим. Вони розуміють разом з нами, що кримські татари тільки з Україною, адже у нас немає іншої Батьківщини. Вони підтримують наш народ, що надзвичайно тішить.

Коли ми повертатимемося всі у звільнений український Крим, для мене він вже не буде тією казкою, якою я його колись уявляв. Це вже буде сувора реальність. Треба буде не просто жити в Криму, а справді насолоджуватися кожним моментом.

Амет Бекіров проводить урок у школі на Львівщині

Амет Бекіров проводить урок у школі на Львівщині. Особистий архів Амета Бекірова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram, Viber та у Facebook


Джерело: Суспільне мовлення України