Україна і світ

Не обмежуючись суходолом: у США успішно протестували ЗРК Patriot PAC-3 у морському варіанті

Як зазначено на офіційному порталі виробника, американська військово-промислова корпорація організувала тестування Patriot Advanced Capability-3 Missile Segment Enhancement (PAC-3 MSE) спільно з кількома військовими службами США, повідомляє АрміяInform.

«Це перший запуск PAC-3 MSE у цій конфігурації з використанням віртуалізованої системи озброєння Aegis (Virtualized Aegis Weapon System) для перехоплення реальної цілі», — зазначили у Lockheed Martin.

Випробування стали кроком до оснащення кораблів Воєнно-морських сил (ВМС) США новою ракетою, своєю чергою повідомляють автори видання The War Zone (TWZ).

Випущений з установки вертикального пуску Mk 41 Vertical Launching System перехоплювач успішно знищив ціль, що імітувала крилату ракету. Перехопленням керувала модульна версія корабельної бойової інформаційно-керуючої системи Virtualized Aegis Weapon System. При цьому невідомо, який радар використовували для передачі даних ракеті. Зазначається, що PAC-3 MSE, які використовують у комплексі Patriot, керуються штатним радаром “Патріота”.

Характеристики ракети PAC-3 MSE. Інфографіка Lockheed Martin

Раніше у компанії розповідали, що для інтеграції цієї ракети у бойову систему Aegis у Lockheed Martin інвестували у технологічні модифікації PAC-3 MSE. Водночас понад рік тому, у червні 2023 року, у компанії підтвердили, що ракета PAC-3 MSE може зв’язуватися з системою Aegis, йдеться про випробування зв’язку між модифікованим каналом передачі даних ракети та радаром SPY-1.

Віцепрезидент зі стратегії та військово-морських програм компанії Том Коупман відзначив, що «ці системи можуть надати США перевірену інтегровану систему протиповітряної оборони зі зростаючим потенціалом, щоб захиститися від сучасних маневрених загроз».

Так, у Lockheed Martin нагадують, що PAC-3 MSE може знищувати крилаті, балістичні та гіперзвукові ракети, а також літаки противника.

Експерти ІКК Defense Express вважають, що можливість використовувати ракети PAC-3 MSE з кораблів буде важливою опцією для американського флоту, який під час боротьби з ударними дронами та ракетами єменських хуситів зіштовхнувся з проблемою, коли дешева ворожа зброя збивається у рази дорожчими ракетами. Крім того, раніше у ВМФ повідомляли, що їм критично не вистачає боєприпасів на більш як 1 млрд доларів.

«Також варто відзначити, що у квітні цього року у Lockheed Martin констатували, що виробнича лінія ракет PAC-3 MSE має темпи виробництва 550 одиниць на рік, і компанія виділила кошти, щоб збільшити цю потужність до 650 ракет», — зазначили фахівці DE.

Довідково: PAC-3 MSE (Patriot Advanced Capability-3 Missile Segment Enhancement) — це зенітна ракета, розроблена компанією Lockheed Martin до систем Patriot для перехоплення повітряних об’єктів, як-от літаки, крилаті та балістичні ракети.

Вона є подальшим розвитком ракет PAC-3. Фахівці з Lockheed Martin збільшили її розміри та інтегрували новий твердопаливний двигун, завдяки чому дальність перехоплення повітряних цілей зросла до 120 км, а балістичних — до 60 км.

Для надійного перехоплення балістичних ракет у перехоплювачі реалізовано технологію hit-to-kill, при якій бойова частина влучає безпосередньо у ціль, завдаючи максимального ураження та збиваючи її з траєкторії польоту.

Зрештою, саме успішне завершення тестів довело можливість належного використання ракет PAC-3 MSE з пускових установок системи Typhon, а також бойових кораблів із вертикальними ПУ Mk41, якими, зокрема, оснащуються есмінці типу Arleigh Burke.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Відеосимуляція запуску зенітної ракети Patriot PAC-3 MSE з вертикальної контейнерної установки Mk41 Vertical Launch System. Відео: Lockheed Martin

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-05-28 09:11:56