Україна і світ

Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 13%: коли очікується зниження

Національний банк України ухвалив рішення зберегти облікову ставку на рівні 13%.  

Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.  

Нацбанк залишив без змін облікову ставку: що відомо

Як пояснили у Нацбанку, це рішення спрямоване на забезпечення стійкості валютного ринку та наближення інфляції до цілі 5%.

Зараз дивляться

В НБУ зазначають, що, попри поступове зниження ставок за гривневими депозитами та облігаціями внутрішніх державних позик (ОВДП), їхня прибутковість забезпечує захист гривневих заощаджень населення від інфляції.

Ставки за цими інструментами тримаються вище як за її прогнозований рівень, так і за рівень інфляційних очікувань домогосподарств.

Водночас у червні зростання обсягів строкових гривневих вкладень населення зупинилося.  

Чому Нацбанк вирішив зберегти облікову ставку на рівні 13%

У Нацбанку пояснили, що збереження облікової ставки на рівні 13% є доцільним, оскільки подальше пришвидшення інфляції може призвести до зниження реальної дохідності гривневих інструментів.

Одначе зниження облікової ставки слід очікувати лише на початку 2025 року.  

Нацбанк може розглянути можливість швидше відновити процес зниження облікової ставки, проте за умови, якщо ризики для зростання інфляції та валютного ринку послабляться. Зокрема це можливо через отримання Україною більших обсягів фінансової підтримки.

Водночас у разі суттєвого зростання цінового тиску та появи ризиків – Нацбанк готовий посилити монетарну політику.

На що впливає облікова ставка НБУ

Облікова ставка – це основна процентна ставка Національного банку, за якою він здійснює ключові операції з банками з надання або залучення коштів.

Загалом облікова ставка впливає на всі сфери економіки. Зокрема вона визначає вартість грошей для банків і, відповідно, вартість кредитів для бізнесу та населення.

Облікова ставка також впливає на контроль інфляції. Збільшуючи облікову ставку, Нацбанк може зменшити обсяг грошей в обігу, що сприяє зниженню інфляції. Зменшення облікової ставки, навпаки, може стимулювати зростання інфляції.

Зокрема, зниження облікової ставки робить кредити дешевшими.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-25 18:22:06