Україна і світ

Наймасовіша страта полонених: на Покровському напрямку росіяни розстріляли 16 українських бійців

Окупанти, ймовірно, розстріляли 16 українських військовополонених на Покровському напрямку.

Про розстріл військових на Покровському напрямку повідомили в Офісі генпрокурора та розпочали розслідування.

Розстріл військових на Покровському напрямку: що відомо

У вівторок, 1 жовтня, у Telegram-каналах з’явилась інформація, що окупанти, ймовірно, розстріляли 16 українських військовослужбовців.

Подія нібито сталася в районі сіл Миколаївка і Сухий Яр Покровського району.

Миколаївка і Сухий Яр Покровського району на карті бойових дій

На кадрах видно, як під контролем ворога військовослужбовці ЗСУ, взяті у полон, вийшли з лісопосадки.

Після того як вони вишикувались в шеренгу, окупанти умисно відкрили по них вогонь на ураження. Поранених, які подавали ознаки життя, добили впритул автоматною чергою.

Розстріл полонених: реакція генпрокурора

Як зазначають в Офісі генпрокурора, розстріл військових кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин.

– Це наймасовіший відомий випадок страти українських військовополонених на лінії фронту. І це ще одне свідчення того, що вбивства та катування полонених — не випадковість, а цілеспрямована політика російського військового та політичного керівництва, – наголосив генеральний прокурор Андрій Костін.

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Омбудсмен Дмитро Лубінець вже відреагував на розстріл військових ЗСУ та повідомив, що російські окупанти вкотре порушили міжнародне гуманітарне право та Женевські конвенції і з новими масштабами вдаються до страт військовополонених.

– Вкотре виконую свою місію і як омбудсман України повідомляю листами про черговий російський злочин ООН та МКЧХ! Системність злочинів над українськими військовополоненими має бути припинена, а ті, хто це вчиняв, повинні понести відповідальність! – зазначив Лубінець.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Центрі протидії дезінформації при РНБО Фактам ICTV повідомили, що нині з відео, яке поширили у соцмережах, працюють профільні фахівці та вивчають його достовірність, а також дату, коли був скоєний цей воєнний злочин.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-01 21:10:27