Суспільне мовлення

На Львівщині встановили протези двом жінкам з Луганської області

На Львівщині провели протезування двом жінкам, які через війну втратили ноги. Це вдалося зробити за гроші, зібрані на мистецьких аукціонах в межах проєкту “Руки для мами”. Обидві жінки — 42-річна Ольга та 62-річна Ірина втратили ноги у Луганській області. Протези жінки отримали безплатно.

62-річна Ірина жила у Сєвєродонецьку. Жінка отримала численні осколкові поранення 18 травня. Найбільше їй посікло ногу.

“Поранило мене 18 травня. Було тихо, я вийшла з будинку. Я не чула що щось там летить і вибуху. Мене оглушило. Я закрила руками голову і далі тільки уривками все пам’ятаю”, — розповідає жінка.

У будинку з Іриною був онук. Він покликав на допомогу сусідів.

“Вони мене трішечки обмили мене, бо на мені згоріла і одежа, і волосся. Вони мене загорнули в ковдру і на такій тачці, що вивозять двірники листя, відвезли до лікарні. Лікарня була зруйнована вся”, — каже Ірина.

Під обстрілами жінку евакуювали з Сєвєродонецької лікарні. 30 травня Ірину доправили до Львова. Ногу жінки врятувати не вдалося.

Ірина проходить реабілітацію і вчиться користуватися протезом. Суспільне Львів

“Не вдалося врятувати мою ногу. То її другого червня, якраз на мій день народження, вони мені її забрали, відрізали”, — каже жінка.

Завдяки протезу Ірина отримала шанс знову ходити. Три тижні пацієнтка займається з реабілітологом. Лікарі помічають її прогрес.

“Я вважаю, що ми досягнули досить непоганих результатів, оскільки ми мали справу не тільки з травмою, яка призвела до ампутації, а з множинними травмами. У нас ще є багато супутніх захворювань, але ми справились з цим. Зараз у нас іде період адаптації, розвитку сили, координації. Надалі це вже вдосконалення техніки користування протезом”, — каже реабілітолог Олександр Герасименко.

Протезування Ірині провели безплатно. Це вдалося зробити за гроші, які зібрали під час мистецьких аукціонів в межах проєкту “Руки для мами”. На благодійному аукціоні продали картини українських художників і зібрали понад 200 тисяч гривень.

Такий безкоштовний протез отримала, окрім Ірини ще Ольга з Лисичанська, яка теж втратила ногу.

На Львівщині встановили протези 62-річній та 42-річній жінкам з Луганської області

Ольга проходить реабілітацію. Суспільне Львів

Директор обласного департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис розповідає держава гарантує громадянам протезування, але протези отримали поки що одиниці. Це роблять за допомогою благодійних проєктів.

“Для того, щоб пришвидшити процес протезування, зініціювали таку ідею. Щоби коштом мистецтва, завдяки благочинним ярмаркам, організувати таку акцію”, — каже Орест Чемерис.

За словами Ореста Чемериса 12 відсотків тих, вимушених переселенців, які були евакуйовані і лікуються в стаціонарах Львівщини потребують протезування. На сьогодні стаціонар пройшли понад 30 тисяч людей.

За його слова до кінця року буде відомо скільки грошей держава скерує на потреби тих, хто втратив кінцівки.

Читайте також

“Рідним сказали, що я загинула”: у Львові готують до протезування жінку з Бахмута

У Львові лікують 14-річного хлопця з Лиману, у дім якого влучила ракета

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Уламок ракети потрапив у голову: у Львові прооперували 12-річного хлопця з Донеччини


Джерело: Суспільне мовлення України