Суспільне мовлення

На Львівщині волонтери з Франції допомагають вимушеним переселенцям

У Брюховичах біля Львова, у приміщенні монастиря УГКЦ, проживає близько 300 вимушених переселенців. Переважно, це люди старшого віку, жінки, в тому числі вагітна, а також майже сотня дітей. Усі вони з різних областей і мешкають тут від весни. Їм допомагає французька недержавна гуманітарна організація.

Переселенцями опікується французька організація Première Urgence Internationale, що допомагає людям у 24 країнах.

“Наша мета як premiere urgence – допомагати цим людям, забезпечити їхні базові потреби в плані медичних сервісів, гігієни, санітарії. Медики, наприклад, консультують людей з приводу первинної медичної допомоги, роблять деякі аналізи, забезпечують електрокардіограму”, — розповідає менеджерка французької організації Ольга Мигаль.

Юлія Смирнова виїхала із Запоріжжя. Її чоловік залишився вдома служити у теробороні. Жінка від весни з трьома дітьми мешкає у прихистку.

Юлія Смирнова вимушена переселенка з Запоріжжя. Суспільне Львів

“То були такі обстріли, що приватний будинок трясло. І діти, коли стріляли “градами”, падали зразу, плакали і ховалися під ліжко. Повибивало шибки, повибивало вікна. Не було ні вдень, ні вночі спокою. І вирішили, що треба десь дітей ховати. То й приїхали сюди”, — каже переселенка з Запоріжжя Юлія Смирнова.

А пенсіонерка Лідія Бандрівська виїхала із села Званівка, що у Бахмутському районі. Її село також обстрілювали.

“Зараз воно дуже розбите. Як показують нам ті, хто там лишився — присилають на телефон фото, то страшно дивитись. Будинки розвалені, деякі вікна повилітали. Немає даху. Кажуть, стеля попадала, тільки стіни стоять і все”, — розповідає Лідія Бандрівська.

На Львівщині волонтери з Франції допомагають вимушеним переселенцям

Лідія Бандрівська. Суспільне Львів

Жінка каже, що чекає на повернення додому. Хоча її батьків за часів сталінського режиму примусово переселили з Польщі на Донбас.

“А там місцевих багато людей. Є, що такі добрі. А є такі, що нас обзивали “бендерами”. А сюди приїхали, в магазин зайдеш — чуєш, отак тихенько вухом: “Москалі, москалі. З Донбасу приїхали”, — додає жінка.

Французькі благодійники відвідують прихистки у різних регіонах. Вимушені переселенці можуть отримати найнеобхідніші речі.

“Наша організація почала працювати в Україні у 2015 році на Донбасі. Ми намагалися допомогти людям, щоб задовольнити їхні базові потреби, а також підтримували місцеві медичні заклади”, — каже комунікаційна менеджерка гуманітарної організації Полін Мофре.

Також переселенці з цього шелтера можуть отримати консультації соціальних працівників, зокрема щодо пенсій та майна, що залишилося в окупації.

Читайте також

На Львівщині приватне підприємство безплатно виготовляє пічки для ЗСУ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Львівська хорова школа “Дударик” влаштує концерт, аби зібрати гроші на зимовий одяг для ЗСУ


Джерело: Суспільне мовлення України