Суспільне мовлення

На Львівщині організовують сходження в гори для поранених військовослужбовців

Цієї суботи, 16 вересня, відбулося друге сходження в гори волонтерів та військовослужбовців, які отримали поранення на війні. Участь у ньому взяли 26 воїнів та ще майже стільки ж волонтерів. Підіймалися на гору Ключ, висота вершини 927 метрів.

Про сходження на гору Ключ та про організацію наступних походів для воїнів Суспільному розповів тимчасовий виконувач обов’язків начальника управління туризму та курортів Львівської ОВА Тарас Лозинський.

У сходженні на гору Ключ взяли участь військові з різних формувань та з різних областей України. Більшість з них — військовослужбовці 24 бригади імені короля Данила та батальйону “Айдар”.

Сходження на гору Ключ. Фото надав Тарас Лозинський

“Ми піднімалися на гору Ключ від водоспаду Кам’янка, що є територією Національного парку Сколівські Бескиди. Саме сходження було не дуже складним. Протяжність туристичного шляху — 4 км. Ми обрали цю вершину, тому що з нами йшли військові ветерани з різними пораненнями. У когось поранення, отримані 4 місяці тому, хтось ішов на протезах, були і ті, хто йшов за допомогою милиць”, — розповідає Тарас Лозинський.

У сходженні взяли участь 26 воїнів. Під час цього учасники зробили кілька зупинок.

На Львівщині організовують сходження в гори для поранених військових

Учасник сходження. Фото надав Тарас Лозинський

“В цьому сходженні зустрілися побратими 24 бригади. Вони далі продовжують строкову службу, але виконують завдання в межах частини. Був військовий з центру Superhumans. Він підіймався з дружиною і сином, якому 3,5 роки. Всі задоволені сходженням, хтось взагалі вперше підіймався”, — розповідає Тарас Лозинський.

На Львівщині організовують сходження в гори для поранених військовослужбовців

Військовослужбовець з дружиною та сином під час сходження на гору Ключ. Фото надав Тарас Лозинський

На вершині організували спільний пікнік, а також заспівали гімн.

На Львівщині організовують сходження в гори для поранених військових

Учасники підйому на гору Ключ. Фото надав Тарас Лозинський

Це друге сходження на вершину Львівщини. Кілька тижнів перед тим інші ветерани піднялися на гору Пікуй. Тарас Лозинський каже, після двох підйомів зрозуміли, що найкраще, коли участь беруть до 30 військовослужбовців та така ж кількість волонтерів.

“До прикладу цього разу ми мали 26 учасників. З нами також йде гірничорятувальна служба, попереду нас і замикає колону гірський провідник. З нами має бути аптечка, тому що навіть під час цього сходження були випадки, коли треба було дати військовому знеболювальне, тому що рана давала про себе знати. Якщо йдемо за допомогою крісла “джульєтки”, то потрібно три групи волонтерів по 6 людей, які один одного змінюють”, — пояснює Тарас Лозинський.

На Львівщині організовують сходження в гори для поранених військових

Учасник сходження в гори на кріслі “джульєтці”. Фото надав Тарас Лозинський

Проєкт організувало обласне управління туризму та курортів в межах Концепції підтримки Захисників та Захисниць України за підтримки ГО “Veterans GO”.

Наприкінці вересня організують ще одне сходження. Назву вершини наразі не вказують, адже орієнтуються перш за все на стан здоров’я військовослужбовців. Усю інформацію щодо сходження анонсують у соцмережах на сторінці Управлінні туризму та курортів Львівської ОВА. Для участі у сходженні потрібно заповнити гугл-форму.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами Тараса Лозинського, наступного року проєкт планують розширити та додати до сходжень у гори, сплав на байдарках і екскурсії Львовом.


Джерело: Суспільне мовлення України