Суспільне мовлення

На Львівщині демонтували ще два радянських пам’ятники

На Львівщині сьогодні, 31 березня, демонтували два радянських пам’ятники. Це монументи у двох сусідніх селах Меденицької громади: Грушеві та Верхньому Дорожеві. Жоден з пам’ятників не мав статусу пам’ятки архітектури. Про це Суспільному розповів голова Меденицької громади Михайло Живчин.

На в’їзді до села Грушів із середини 1980-х років стояв гранітний пам’ятник із зображення радянської зірки. Його присвячували радянським льотчикам, пояснює голова громади Василь Джумага.

“Робили поля солдатської слави для різного роду військ: танкістів, штурмовиків, льотчиків, і такі знаки на полях встановлювали. Саме тут — льотчикам. За розповідями старших людей, за рікою в нас був невеличкий аеродром і там мали можливість сідати невеликі літаки”, — розповідає староста села Грушів Василь Джумага.

Пам’ятник радянським льотчикам у селі Грушів. Фото: Суспільне Львів

“За радянських часів сюда зі школи на 9 травня парадом ходили, відзначали. Але зараз це не потрібно, Росія — наш ворог. Краще на цьому місці встановити пам’ятник нашим воїнам, які віддали життя”, — говорить житель сусіднього села Петро Кузів.

За словами старости села, замість радянського монументу планують облаштувати місце для вшанування захисників України.

На Львівщині демонтували ще два радянські пам'ятники

Фото: Суспільне Львів

Ще один радянський пам’ятник погодили демонтувати у сусідньому селі Верхній Дорожів. Там він розташований посеред приватної ділянки, що належить Владиславу Грицюті. Чоловік каже, чекав на знесення монументу, щоб облаштувати цю територію. До літа він планує спорудити там магазин.

“Я радий, що ми сьогодні знищили стелу радянських часів. Її давно треба було знищити. Я знав, що знесуть. В моєму житті — це друга стела на моїй приватній ділянці. В мене є ще одне комерційне приміщення і там також стояла стела до 30-річчя “возз’єднання” України з Росією. Це неактуальні пам’ятники, їх давно треба було знищити”, — каже підприємець Владислав Грицюта.

На Львівщині демонтували ще два радянські пам'ятники

Фото: Суспільне Львів

Наступними у громаді мають декомунізувати меморіали, де є військові поховання, каже голова громади.

“Маємо ще два таких монументи, але там процес складніший, тому що там є поховання. Ми звернулися до організації, яка займається перепохованням. Ми зробимо демонтаж та перепоховаємо на кладовищі”, — розповідає голова Меденицької громади Михайло Живчин.

За словами Михайла Живчина, тепер на території Меденицької громади, що налічує 18 сіл, залишиться ще 12 радянських монументів, що мають декомунізувати.

Читайте також

На Львівщині планують декомунізувати понад 180 радянських об’єктів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові з пам’яток культурної спадщини усувають радянські написи


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин