Львівський портал

На деокупованих територіях України виявили більше 160 катівень, – генпрокурор

На звільнених від російських окупантів територіях України виявили більше 160 катівень. Лише за попередніми даними тортур із боку рашистів зазнали понад 3800 цивільних. Про це повідомив генпрокурор України Андрій Костін.

За словами генпрокурора, у катівнях та в  інших місцях несвободи російські військові насильно утримували та застосовували тортури до українців.

Офіційно задокументовано понад 160 катівень на деокупованих територіях України, найбільше – на Чернігівщині (44), на Харківщині (25) та в Запорізькій області (18).

Також зареєстровано понад 450 кримінальних проваджень за фактами жорстокого поводження та катувань військовополонених та понад 2 100 – за фактами катування цивільних осіб. Потерпілими від тортур і нелюдського поводження визнали наразі понад 3 800 цивільних і понад 2 200 військовополонених.

Загалом за жорстоке поводження з цивільними підозри отримали 265 осіб, обвинувальні акти до суду скерували щодо 207 із них. 73 воєнні злочинці вже отримали вироки за тортури і жорстоке поводження з цивільними. За злочини проти українських військовополонених повідомлено підозри 12 особам.

«Складно встановлювати особи тих, хто вчиняє злочини, тому що це здебільшого відбувається на території країни-агресора. Але ми дуже активно працюємо над встановленням всіх обставин. Особливо над встановленням тих, хто не тільки вчиняє злочини, а й стоїть за цим злом. Тих, хто надає команди таким чином поводитись з нашими цивільними та військовополоненими», – підкреслив Андрій Костін.

Щодо всіх вищезгаданих воєнних злочинів Росії Україна співпрацює з Міжнародним кримінальним судом.

Нагадаємо, наразі задокументовано страту 61 українського військовополоненого. Втім це тільки ті дані, які вдалося встановили й підтвердити офіційно.

Також більше ніж половина опитаних українських військових зізналась, що під час полону у Росії зазнавала сексуального насильства. Йдеться саме про чоловіків.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-06-10 17:45:29

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин