Суспільне мовлення

Музейний фонд “Арсеналу” не пошкоджений: що відомо про пожежу в львівській “Реберні”

Ввечері, 16 лютого, у Львові трапилась пожежа у “Реберні”, що розташована в підвальному приміщенні пам’ятки архітектури XVI століття, музею “Арсенал”. Музейні пам’ятки не пошкоджені.

Про це повідомив в. о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

За даними ГУ ДСНС Львівщини, повідомлення про пожежу на вулиці Підвальній надійшло до рятувальників о 21:38. Тоді трапилось займання у львівському закладі харчування “Реберня під Арсеналом”. З ресторану евакуювали відвідувачів. Пожежу гасили п’ять екіпажів ДСНС, о 22:43 її повністю ліквідували. За даними надзвичайників, медичної допомоги ніхто не потребував. Вогонь знищив 60 м п. електропроводки, також був пошкоджений вентиляційний короб на площі 28 кв.м.

“У нашій “Реберні під Арсеналом” у Львові сталось загоряння в системі вентиляції. Попередньо – внаслідок короткого замикання. Миттєво прибули пожежники, ми вчасно евакуювали гостей Реберні. Пожежу ліквідували”, — повідомили у ресторані.

Рятувальники гасять пожежу. Фото: пресслужба ГУ ДСНС Львівщини

За даними закладу харчування, у приміщенні музею було задимлення. Втім, за словами директора музею Романа Чмелика, цінний музейний фонд “Львівського арсеналу” був переміщений у сховища ще на початку дії воєнного стану, тож не постраждав. В. о. Львівської обласної ради Юрій Холод відреагував на пожежу в пам’ятці архітектури.

“Заклад харчування розташований в орендованому підвальному приміщенні, яке належить до спільної власності територіальних громад Львівської області. Над ним перебуває відділення Львівського історичного музею. Повідомляють, що спрацювала саме сигналізація у приміщенні нашого музею. Чому не спрацювали пожежні датчики та витяжка у “Реберні”? І чи належно використовувалося і використовується майно громад Львівщини? Це важливі питання, на які точно треба і будемо, спільно з правоохоронцями, найперше шукати відповіді”, — каже посадовець.

Міський арсенал

Міський арсенал. Фото: пресслужба ГУ ДСНС Львівщини

Точну причину та обставини пожежі встановлюватимуть правоохоронці.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На сайті Львівського історичного музею повідомляють, що музей “Арсенал” розміщений у будівлі “Міського арсеналу” — пам’ятці архітектури XVI ст. Це одна з небагатьох збережених у Львові споруд оборонного типу. Вона була зведена на місці невеликої зброярні, яка була майже повністю знищена пожежею 1571 року. “Арсенал” входив до системи міських фортифікаційних споруд. Східним боком він прилягав до Високого оборонного муру між двома вежами — Токарів і Поворозників на півночі і Шевською на півдні. Перед будівлею стояла бастея. В арсеналі зберігали і лагодили зброю. Поряд містився склад боєприпасів.


Джерело: Суспільне мовлення України