Україна і світ

Мобільні телефони і рак мозку: взаємозв’язок досліджувався на замовлення ВООЗ


Одинадцять експертів із 10 країн кілька десятиліть поспіль досліджували проблему можливого впливу мобільних телефонів і мобільного зв’язку загалом на ризик виникнення раку мозку.

Кількість мобільних телефонів зросла – кількість раку мозку ні

Дослідження проводилося на замовлення ВООЗ. Науковці опрацювали 5 тис. наукових робіт, опублікованих у період з 1994 по 2022 рік, і ось нарешті озвучили свої висновки.

Не виявлено зв’язку між використанням мобільних телефонів і раком мозку, навіть у людей, які цілий день проводять у своєму смартфоні.

Зараз дивляться

Ризик раку мозку не підвищується навіть при тривалому  – впродовж десятиліть – використанні мобільного телефону.

Не виявлено також  підвищеного ризику лейкемії чи раку мозку у дітей, які зазнали впливу радіо- чи телепередавачів або веж мобільного зв’язку.

– Використання мобільних телефонів зросло, а захворюваність на рак мозку статистично не збільшилася, – сказав Кен Каріпідіс, провідний працівник австралійського управління радіаційного та ядерного захисту.

Чому мобільні телефони вважали канцерогеном

Справа в тому, що у 2011 році Міжнародне агентство з дослідження раку ВООЗ класифікувало радіохвильове опромінення як можливий канцероген для людини. Проте, як тепер з’ясувалося, в основі лежали обмежені дані спостережних досліджень.

Відтоді оприлюднено набагато більше досліджень, досить великих і глибоких. Це й спонукало ВООЗ замовити останній огляд.

– Детальні когортні дослідження не показали такого взаємозв’язку, – наголосив Каріпідіс.

Вежі не винні

Дослідники дійшли висновку, що й вежі стільникового зв’язку, які передають телефонні дзвінки та текстові повідомлення по всьому світу за допомогою радіохвиль, також не збільшують ризик раку.

Мобільні мережі нового покоління, включаючи третє і четверте покоління або 3G і 4G, фактично виробляють суттєво нижче радіочастотне випромінювання, ніж старі.

Кейт Петрі, експертка Оклендського університету, зазначила, що занепокоєння можливим впливом нових технологій на здоров’я –  звичайне явище. Такі настрої і підозри, зазвичай, зростають, коли нова технологія стрімко впроваджується.

– Приміром, під час пандемії Covid-19, люди атакували вежі стільникового зв’язку, вірячи в необґрунтовану теорію про те, що вежі 5G поширюють коронавірус, – нагадала Петрі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Експертка вважає, що дослідження, проведене на замовлення ВООЗ, дало дуже вичерпний висновок поважної міжнародної групи науковців.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-06 13:20:34