Львівський портал

У Львові успішно прооперували чоловіка з раком молочної залози

У лікарні святого Пантелеймона успішно прооперували 66-річного чоловіка з раком молочної залози – недугою, яку вважають здебільшого жіночою. Про це Львівському порталу повідомили у Першому медоб’єднанні.

Оресту Стахіву – 66. Півтора року тому він вперше відчув дискомфорт в ділянці лівої ареоли, але не надав цьому ваги. Думав, що просто натер в авто паском безпеки, бо поклав до нагрудної кишені гаманець.

Цього літа дочка пана Ореста зауважила, що в тата ліва частина грудини має багряний колір, а біля соска з’явився якийсь наріст. Після цього родина одразу звернулася в лікарню святого Пантелеймона.

Діагноз, який виявили наші медики після ретельного обстеження, приголомшив пана Ореста. У нього виявили рак молочної залози. Медики кажуть, що в чоловіків ця недуга теж буває, однак вона зустрічається в 100 разів рідше, ніж у жінок.

Лікарі встановили, що 8-сантиметрова пухлина вже почала розпадатися, тож часу на зволікання не було. Оперувати треба було якнайшвидше. Мультидисциплінарна команда з мамологів, онко- та реконструктивних хірургів вирішила оперувати в два етапи. Спершу свою частину роботи мали виконати онкологи.

«Ми виконали мастектомію. Тобто видалення молочної залози разом із пухлиною та частиною грудного м’яза. Далі провели лімфодисекцію – видалили пахвових лімфовузлів, адже саме через них поширюється хвороба. Це потрібно було обов’язково зробити, аби уникнути рецидиву», – розповів про перший етап операції онкохірург Ярослав Вовчанський.

Другий етап виконали реконструктивні хірурги. «У нашій лікарні онкопластичний підхід до таких пацієнтів. Для нас важливо не просто забрати пухлину, а й зробити місце дефекту максимально естетичним. Тож ми виконали пластику ротаційним клаптем – закрили дефект за допомогою найширшого м’яза спини пацієнта», – прокоментував завідувач хірургічного відділення лікарні святого Пантелеймона Гнат Герич.

Обидва втручання минули успішно. Вже на 10 добу пан Орест поїхав додому. Тепер у чоловіка попереду ще тривале комплексне лікування.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-16 06:49:47