Суспільне мовлення

Майже 10 років без центрального опалення: туристичний Трускавець готується до зими

Трускавець від початку війни прийняв понад 14 000 вимушених переселенців. Дехто з них проживає у готелях. У мерії кажуть, що спочатку місто відчувало значне навантаження на мережі. Але тепер адаптувалося і готується до зими. Суспільне підготувало серію публікацій про підготовку Львова та області до зими.

Місто без центрального опалення

Майже 10 років Трускавець без центрального опалення. Відтак, містяни і комунальні установи опалюють свої приміщення або газом, або альтернативним паливом. Деякі санаторії та готелі, аби не втратити клієнтів взимку, вже встановили твердопаливні котли – на випадок, якщо не буде газу.

“В Трускавці було повністю ліквідоване комунальне теплопостачання у багатоквартирних житлових будинках. З досвіду, це добра практика і вона себе виправдала. Оскільки ми не маємо зараз жодних заборгованостей. У лікарнях зараз активно проводяться роботи для того, щоб мати альтернативу. Це тверде паливо. І станом на сьогодні уже три великі санаторії мають – ми говоримо про великі санаторії – мають два види теплопостачання”, — каже заступник міського голови Трускавця Святослав Стефанків.

У деяких санаторіях замінили вікна

У одному з санаторіїв Трускавця, готуючись до зими, у закладі замінили вікна на більш енергоефективні. Шість років тому встановили твердопаливний котел, який обслуговує фірма-підрядник. Начальник відділу техзабезпечення Микола Мельницький каже, що економія порівняно з газом – суттєва. Відтак, на зиму вже заготували дрова.

“Ми більш-менш знаємо наші витрати, все залежить від кількості людей, адже зараз санаторій зайнятий. Ми знаємо скільки нам потрібно. Ми готові до опалювального сезону на 100 відсотків. На аварійні випадки, всяке ж буває, обладнання може зупинитися, ми маємо угоду з Нафтогазом на постачання газу”, — розповідає начальник відділу технічного забезпечення Микола Мельницький.

Готелі у Трускавці запасаються дровами

У одному з чотиризіркових мережевих готелів Трускавця проживають не лише туристи, а й вимушені переселенці. На зиму в готелі очікують, що гостей побільшає.

“Приблизно 15% наших гостей – це ті гості, які приїхали від початку війни. І, скоріше за все, будуть повертатися до нас, напевно, навіть гості, які жили в нас три-чотири місяці раніше. Ми готові і чекаємо прийняти наших гостей. Ми для цього все робимо, щоб очікувати їх зимою, щоб подарувати їм тепло”, — каже працівниця готелю Христина Ковальська.

Донедавна теплом і гарячою водою готель забезпечувала власна газова котельня. Та тепер там задумалися над альтернативою.

“Ми ухвалили рішення у зв’язку із ситуацією в країні – невідомо, яка буде вартість газу – було прийнято рішення про закупівлю твердопаливних котлів. Дрова також закупили твердої породи: бук, дуб, граб. Приблизно 130-140 кубів. Дров повинно вистачити орієнтовно на два місяці. І гарантую, що наші гості точно не замерзнуть”, — каже головний інженер Ігор Галів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Загалом у Трускавці близько 90 санаторіїв, готелів і пансіонатів. Усі разом вони можуть прийняти близько 15 тисяч людей. Та під час війни лише частина працюють на повну потужність. Тож у мерії прогнозують, що деякі заклади на зиму взагалі закриються.

Читайте також


Джерело: Суспільне мовлення України