Україна і світ

Майстер на всі руки: Велика Британія починає розробку багатоцільового корабля підтримки MRSS

Така конкретна заява пролунала менше ніж через місяць після того, як прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак представив план поступового збільшення витрат на оборону країни до 2,5% ВВП до кінця десятиліття, які досягнуть £87 млрд на рік до 2030 року, повідомляє АрміяInform.

Головну місію майбутніх бойових плавзасобів розкрив офіційний портал британських ВМС: «Королівський флот матиме до шести нових надсучасних кораблів-амфібій, щоб доставляти ударні підрозділи командос Королівської морської піхоти на берег усюди, де вони потрібні».

Відповідно до технічних завдань, поставлених перед конструкторськими командами, кожне з суден має бути оснащене перспективною лазерною зброєю DragonFire, про яку детально розповідала АрміяInform.

Також на кораблях будуть базуватися ударні дрони. Крім того, заплановано розміщення доків для десантних катерів, ангару та стартових майданчиків для транспортних вертольотів CH-47 Chinook. Однією з відмінних рис проєкту стане можливість змінювати конфігурацію бортових систем залежно від виконуваних завдань.

Нові багатоцільові кораблі підтримки (MRSS) замінять HMS Albion і HMS Bulwark, нинішні флагманські кораблі-амфібії Королівського флоту, які залишаться в строю до 2033/2034 років.

MRSS також займе місце трьох допоміжних суден-амфібій класу Bay, RFAs Lyme Bay, Mounts Bay і Cardigan Bay і корабля підтримки RFA Argus.

MRSS буде надзвичайно універсальним військовим кораблем, здатним розгортатися в широкому спектрі операцій і призначеним для транспортування транспортних засобів і широкого спектра систем без екіпажу для складних місій. Вони також зможуть виступати в якості основних кораблів для прийому поранених, надаючи невідкладну медичну допомогу британським силам, де б вони не були дислоковані.

Міністерство оборони Великої Британії вже розпочало першу, або концептуальну, фазу програми MRSS і працюватиме з промисловістю в рамках раннього залучення ринку до розробки конструкції судна.

Директор програми MRSS, командор Алекс Аллен зазначив: «Як син королівського морського піхотинця, який воював у Фолклендській війні, я усвідомлюю важливість цієї можливості для глобального флоту. Але ці кораблі повинні бути готові зустріти майбутню загрозу, коли від них потрібно буде використовувати нові технології та швидко змінювати ролі. Адаптованість і гнучкість будуть центральними у конструкції багатоцільового корабля підтримки, як і взаємосумісність з нашими союзниками по НАТО».

Своєю чергою, на запитання, яку форму, на його думку, має прийняти MRSS, Д. Хеджес (колишній заступник командувача спецпідрозділів Великої Британії) відповів, що дилема чогось «багатофункціонального» полягає в тому, щоб зробити майбутню платформу «майстром на всі руки».

Як варіант багатоцільових логістичних суден експерти називають проєкт ELLIDA, запропонований британською компанією BMT.

Конструкція серії ELLIDA включає масштабовану структуру з різними варіантами розміру (від 130 до 200 метрів) відповідно до різноманітних робочих вимог. Ця гнучкість дозволяє адаптувати кораблі для конкретних завдань, підтримуючи широкий спектр морської діяльності, повідомляє портал Army Recognition.

Екіпаж такого корабля має складатися з 68 моряків, а на борт воно зможе прийняти до 350 морських піхотинців.

Що стосується силової установки, ELLIDA використовує гібридну систему, яка поєднує в собі дизель-електричні та газові турбіни. Ця установка спрямована на оптимізацію ефективності використання палива та зменшення викидів, узгодження з поточними екологічними стандартами для мінімізації екологічного впливу.

Судна оснащені широкими можливостями логістики, включаючи великі вантажні палуби та системи для швидкого завантаження та розвантаження запасів і обладнання.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Спільний проєкт багатоцільового судна підтримки Великої Британії та Нідерландів. Відео: Weapons of The World

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-05-22 09:11:14