Суспільне мовлення

Львівські офтальмологи видалили дитині рідкісну кісту ока

У Львові медики лікарні святого Миколая видалили 11-річній Алевтині 12-мм кісту у правому оці. Утворення, яке було в дівчинки від народження, збільшилось, поширилось на очне яблуко, а також звідти почало рости волосся. Про це повідомили у Першому ТМО Львова.

Алевтина народилася з кістою в оці. Проте через те, що утворення було непомітним та не заважало, про нього не знали ні батьки, ні дитина. Кіста почала рости лише декілька років тому. Спочатку око просто чухалось. А згодом дівчинка помітила волосинки, які росли зсередини ока. Медики діагностували в Алевтини дермоїдну кісту з волосяними фолікулами. Це рідкісне утворення, за словами фахівців, характеризується розростанням тканин у вигляді закритого мішечка біля поверхні шкіри.

Алевтина на огляді в офтальмолога. Фото: Перше медичне об’єднання Львова

Дермоїдна кіста була в Алевтини за нижньою повікою, згодом розрослась на очне яблуко та деформувала очну щілину. Більше того, волосини, які росли з кісти, ставали дедалі товщими. Щоб вищипувати їх з ока, дитина раз на кілька тижнів відвідувала лікарів. Так як утворення впливало на якість життя, батьки з дівчинкою наважилися на операцію. Її виконали медики лікарні святого Миколая.

“На момент операції кіста сягала в розмірах 12х6 мм. Аби не залишити на оці дівчинки жодних дефектів, лікарі оперували за допомогою мікрохірургічних інструментів. Попри те, що кіста встигла врости глибоко в повіку, втручання минуло успішно”, — повідомляють у лікарні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами медиків, рана на оці швидко загоїлась. Алевтина добре почувається та не має скарг на здоров’я. До лікарів дівчинка приїжджатиме на огляди.


Джерело: Суспільне мовлення України