Суспільне мовлення

Львівські медики наново сформували череп захисникові, який потрапив під мінометний обстріл

Медики Національного реабілітаційного центру “Незламні” провели складну реконструктивну операцію 47-річному захиснику із Запоріжжя Андрію. Хірурги фактично наново сформували військовому череп після мінно-вибухового поранення голови. Тепер чоловік будує плани про повернення на фронт. Про це повідомили у Першому ТМО Львова.

У перший день повномасштабної війни, 24 лютого, Андрій став добровольцем і пішов захищати Україну. Менш ніж за місяць боєць потрапив під мінометний обстріл, виконуючи бойове завдання на Донеччині. Уламок снаряду потрапив чоловікові в обличчя. З множинними осколковими пораненнями Андрія доправили до лікарні побратими. Спершу військового рятували лікарі в Покровську, потім — у Дніпрі. Згодом Андрія евакуювали до Львова.

Перші три місяці львівські медики намагалися стабілізувати стан чоловіка. Через важке поранення в Андрія виникло інфекційне запалення кістки — остеомієліт. Коли інфекцію вдалось побороти, щелепно-лицеві хірурги почали готувати захисника до операції з реконструкції черепа. Над цим працювала команда лікарів. За результатами комп’ютерної томографії спеціалісти виготовили титанові пластини для скроневої та виличної кісток, лобної ділянки, а також під очницю.

“Команда хірургів розпочала втручання з розшарування тканин, які щільно зрослися за час боротьби із запаленням. Лікарі відділили шкіру від мʼязів та кісток. Розпиляли виличну кістку та повернули її в правильне положення. Наступним кроком була реконструкція дна орбіти — тобто очної ямки. Після поранення рухи очного яблука стали обмеженими і захисник скаржився на постійний дискомфорт. Завдяки протезу око вдалося підняти, поставити в правильне фізіологічне положення та відновити рухливість”, — повідомляють у лікарні.

Операція тривала 4 години та пройшла вдало. На десятий день Андрія виписали і він поїхав до Запоріжжя. Після реабілітації військовий планує повернутися на передову, аби і далі боронити країну.

Читайте також

У львівському центрі “Незламні” відкрили майстерню протезування

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Травми війни: як лікують поранених українців на Львівщині


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин