Суспільне мовлення

Львівські фермери зібрали 52% врожаю фруктів та ягід

Львівські фермери, які вирощують фрукти та ягоди, вже зібрали 52 % урожаю. Це 80 тисяч тонн фруктів, ягід та горіхів. Загалом на Львівщині очікують зібрати близько 146 тисяч тонн врожаю цієї продукції. Це на 3 відсотки більше, ніж торік.

Про це повідомила директорка обласного департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман.

У садах фермерських господарств Олександра Лемещука збирають яблука. Головний агроном господарства Едуард Заяць каже, цьогоріч сподіваються зібрати 500 центнерів яблук з гектара.

“Це — сорт Джероміні. Його збирають вручну. Спочатку збирають нижні гілки, а потім на платформі вже верхній ярус. Акуратно збирають, щоб не було ніяких гнилих яблук, пошкоджених, обов’язково, щоб з хвостами були, щоб вони нормально лежали, не гнили. Розмір є і великий, і більший, але вітаміни є і тут, і тут. Це наш вітчизняний продукт”, — говорить агроном фермерського господарства Едуард Заяць.

Яблука сорту Джероміні. Фото: Ольга Дейнека/Суспільне Львів

Окрім яблук у господарстві розпочали збір грецьких горіхів.

Олександр Лемещук має два фермерські господарства у Городоцькому районі. Сади займають 60 гектарів. Тут вирощує яблука, груші, сливи, персики, черешні. А ще фундук, грецький горіх, малину та лохину.

Львівські фермери зібрали 52% врожаю фруктів та ягід

Врожай слив. Фото: Ольга Дейнека/Суспільне Львів

Власник господарств каже, зараз вигідно вирощувати малину, горіхи, груші. А от яблука не так рентабельно, тому цьогоріч вирішив зменшити площі з вирощування яблук і збільшити площі під вирощування грушок. Для цього господарство закупило 5 тисяч саджанців груші.

“Є частина яблук, які ми викорчовуємо зараз і будемо садити грушки. Також подались на гранд, хочемо відкрити свою лінію по переробці сировини, яка не продається. Це технічно пошкоджена, на пюре і на сік. В даний момент закуповуємо пакети, бокси возимо в Городок на переробку і отримуємо свій сік”, — каже власник фермерського господарства Олександр Лемещук.

Львівські фермери зібрали 52% врожаю фруктів та ягід

Врожай яблук. Фото: Ольга Дейнека/Суспільне Львів

Збір фруктів планують завершити до дощової погоди. Свою продукцію господарство реалізує на українському ринку, зокрема через мережі супермаркетів. Зберігають вирощене у спеціальних холодильниках, такі сховища розраховані на 1600 тонн фруктів.

Цьогоріч врожай фруктів, ягід, горіхів на Львівщині очікують більшим, ніж у попередньому році. Усе за рахунок збільшення площ садів, каже директорка обласного департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман.

Львівські фермери зібрали 52% врожаю фруктів та ягід

Горіхи. Фото: Ольга Дейнека/Суспільне Львів

“Це на 2,5-3 % більше, ніж торік. Ми маємо 15,5 тисяч га садів і тільки 2200 га були в комерційному секторі. У нас в цьому році збільшені площі орієнтовно на 400 га загалом в комерційному секторі. Половина з тих площ, навіть більше 200 з копійками га – було висаджено в рамках програми “єРобота” “Свій сад”. Це держава надає гранти на висадку нових плодово-ягідних насаджень”, — каже директорка обласного департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На Львівщині 12 господарств отримали погодження на такий грант, 11 вже отримали грантові гроші і висаджують нові плантації. Здебільшого гранти отримали на вирощування ягід та горіхів. Загальна сума гранду на розвиток садівництва — 57 мільйонів гривень.


Джерело: Суспільне мовлення України