Суспільне мовлення

Львівські десантники відзначають День створення частини

Сьогодні, 19 грудня, 80 окрема десантно-штурмова бригада відзначає День створення військової частини. Про це повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

Історія перебування бригади в Україні починається з 1979 року, коли на базі 80 парашутно-десантного полку в м. Хирів (Львівська область) була сформована 39 ОДШБр. Бригаду кілька разів переформовували.

Під час АТО бійці бригади обороняли Луганський аеропорт, а військові 3-го батальйону бригади також обороняли Донецький аеропорт. На День Незалежності у 2015 році командир бригади отримав від Президента Бойовий прапор зі стрічкою “За мужність та відвагу”.

Після 24-го лютого підрозділи 80-ї бригади вели бої в Херсонській, Миколаївській, Київській, Донецькій, Луганській та Харківській областях.

Бригада брала участь у боях навколо столиці, воюючи на Гостомельський аеропорт та Ірпінь. Разом з тим воїни стримували ворога на півдні України.

“У травні окупанти спробували переправитися через р. Сіверський Донець. Таким чином вони хотіли оточити українське військо. Львівські десантники втримали оборону під щільним вогнем артилерії. Переправу знищили, а ворог втратив понад 100 одиниць техніки, багато особового складу”, — повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

За даними Львівської ОВА, в історію увійде також Слобожанська наступальна операція. У взаємодії з іншими підрозділами 80 бригада прорвалися за лінію оборони противника та один за одним звільняли населені пункти Харківщини, зокрема Балаклію та Ізюм.

Читайте також

Воїни 80 бригади зі Львова розгромили підрозділ псковських десантників

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Львівські десантники збили російський штурмовик Су-25


Джерело: Суспільне мовлення України