Суспільне мовлення

Курси для майбутніх бабусь. Де та як у Львові навчають доглядати за онуками

У Львові у пологовому будинку Львівської обласної клінічної лікарні організовують курси для майбутніх бабусь. Там навчають бабусь як допомагати у догляді за онуками після виписки із пологового будинку.

Про це Суспільному розповіла організаторка курсів лікарка-неонатолог Леся Комарницька.

Для чого вчити бабусь

Курс називається “Неймовірні бабусі неймовірного пологового”. За словами лікарки-неонатолога Лесі Комарницької, перше та основне правило — не давати молодим батькам небажаних порад.

“Ідея навчати бабусь виникла, тому що багато бабусь пам’ятають рекомендації, які їм давали, коли вони ставали молодими мамами. А зараз багато змінилося. І щоби бабусі були на одній хвилі з молоддю, щоб не виникало конфліктів між молодою мамою та молодою бабусею, ми вирішили навчати й бабусь”, — пояснює лікарка.

Леся Комарницька говорить, що знає багато ситуацій, коли молоді батьки відвідували тренінги для майбутніх батьків, але коли вони поверталися з пологового з дитиною додому, то приходили бабусі, які казали: “Я краще знаю що треба робити, тому ви мусите роботи так, як я кажу”. І через це в родині виникали конфлікти.

“Я захоплена бабусями, які приходять на наші лекції. Вони — молодці, вони готові навчатися нового. Майже кожне питання, яке стосується молодої мами та немовляти, є дискусійними. На цих курсах ми навчаємо, в першу чергу, правильно комунікувати зі своїми дітьми. А також сучасних методів догляду за дитиною: як налагодити грудне годування, як одягати, як купати, як гуляти”, — говорить Леся Комарницька.

Завідувач пологового відділення Львівської обласної клінічної лікарні Володимир Солощенко розповідає, що на перше заняття прийшли шість бабусь.

“Але це були бабусі з досвідом. Вони цікавилися таким, що й від молодих мам не почуєш таких запитань”, — зазначив він.

Марія Симоненко – учасниця курсів для майбутніх бабусь. Фото: Суспільне Львів

Одна з таких майбутніх бабусь — Марія Симоненко. Під час лекції вона ретельно все записувала.

“Я доньку народила 33 роки тому. І ось тепер очікуємо на маленького у грудні. Мене цікавить все: догляд дитини в перші дні, купання, масаж, годування. Це дуже відрізняється від того, що я робила, коли мала маленьку дитину”, — розповідає майбутня бабуся.

Яка роль бабусі

Під час тренінгу у майбутніх бабусь виникає багато запитань щодо речей, які необхідні новонародженим та як доглядати за малюками.

Лікарка Леся Комарницька каже, що дитина, яка має батьків, має все, що їй треба. Саме тато й мама повинні піклуватися про малюка. Бабуся може допомагати, але не заміняти батьків дитині.

Курси для майбутніх бабусь. Де та як у Львові навчають доглядати за онуками

Леся Комарницька розповідає, як доглядати за пупом дитини. Фото: Суспільне Львів

Також бабусь вчать як допомагати із доглядом за немовлям молодим батькам.

“Не можна обробляти пуп чистим спиртом або перекисом водню. Вже краще — віскі або горілкою, бо там менший градус. Можна й зеленкою. Але зеленка має таку властивість, що поки ви капнете в пупчик, то ця зеленка буде на підлозі, на вас, на столі, на ліжку та будь-де, де тільки можна”, — жартує Леся Комарницька.

Як забути забобони

“Коли дитині можна йти перший раз гуляти? “, — запитує лікарка.

“Коли похрестять”, — сміються майбутні бабусі й згадують, як їхні мами та бабусі забороняли виносити дитину на вулицю до обряду хрещення.

Курси для майбутніх бабусь. Де та як у Львові навчають доглядати за онуками

Лікарка показує, як правильно купати немовля. Фото: Суспільне Львів

Далі бабусь вчать купати дитину, правильно забирати від мами після годування та робити масаж.

“Бабусі, найкраще чим ви можете допомогти своїй доньці чи невістці — змусьте її згадати, що вона гарна жінка. Дайте їй можливість помити голову, зробити макіяж, вбратися гарно, приготуйте їй щось смачненьке або просто дозвольте виспатися. Але коли вам довірять дитину на кілька годин, то дотримуйтесь прохань батьків і робіть так, як вони кажуть”, — радить лікарка.

А що мають робити дідусі?

На заняття бабусь не прийшов жоден дідусь. Леся Комарницька каже, що дідусям тут будуть раді.

“Дідусь — це основа родини. Він приходить тоді, коли молоді батьки вщент розгублені, коли вже й бабуся не може собі дати ради, бо дитина вередує і плаче. Тоді дідусь бере онука чи внучку на руки, розказує йому чи їй про футбол, риболовлю чи навіть погоду. Ось таким спокійним монотонним голосом розказує щось. Дитина заспокоюється. А разом з нею заспокоюються бабуся та молоді батьки”, — каже Леся Комарницька.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Курси для бабусь відбуваються раз на місяць. Вони — безкоштовні. Оголошення про чергову лекцію оприлюднюють на сторінці пологового у Facebook.


Джерело: Суспільне мовлення України