Суспільне мовлення

“Кулі літали по хаті”. 75 років тому у селі на Львівщині НКВС розстріляло вертеп

У селі Мальчиці, що на Львівщині, правоохоронні органи радянського союзу у 1948 році розстріляли різдвяний вертеп. У місцевому музеї зберігають частини костюмів колядників. Місцеві мешканці, зокрема, жінка, яка на той час була дитиною, розповіли історію Суспільному.

Неподалік місця, де розстріляли вертеп, був густий сад. Там і заховалися НКВС-ти.

“Вони позасідали внизу між деревами та чекали, коли хлопці прийдуть до хати, а сусідній хлопець 19 років не йшов колядувати, йшов до нас подивитися цю подію, його положили на стежці між двома будинками і почали стріляти”, — розповідає очевидиця Катерина Рибак.

Катерина Рибак тоді було 5 років. Розстріляли вертеп біля її хати у селі Мальчиці.

Катерина Рибак — очевидиця. Суспільне Львів

“Хатина була дерев’яна, кулі літали по хаті, нас дітей запхали під ліжко, периною вкрили і загасили світло, а вони кричать: “Засвітіть, бо зараз кинемо гранату!”, — пригадує Катерина Рибак.

Жінка згадує, що чоловік, на прізвище Плотніков, який співпрацював з представниками НКВС, хотів попередити про облаву, але не вдалось.

“Мій дядько стає на порозі і кричить. Він здогадався, що то керував той Плотніков, став на порозі і кричить: “Плотніков, Плотніков, що ти робиш?”. Стрілянина припинилася”, — каже жінка.

Тоді загинуло троє людей. Павло Коваль, Йосиф Козак та Іван Колобич поховані на місцевому кладовищі. На тілі вертепного ангела нарахували шістнадцять куль. Крила досі зберігають у місцевому музеї. Також пережив стрілянину Михайло Микитин.

“Через його кожушок пролетіло 11 куль, але його не зачепило. Він залишився живий і був на вітчизняній війні, теж був поранений і теж лишився живий, помер своєю смертю три роки тому”, — розповідає працівниця Будинку культури села Мальчиці Марія Грицак.

У 1993 році під час інтерв’ю учасник вертепу Михайло Микитин пригадував той день.

75 років тому у селі на Львівщині НКВС розстріляло вертеп

Михайло Микитин, архівне відео, 1993 рік. Суспільне Львів

“Я дивлюся за парканом, на горі стоїть стайка. Ми думаємо собі, що то за люди? А то гарнізон взяв нас у кільце. І давай сіяти по нас, по мені 11 куль, як я стояв, так по мені і шарнув.. А там був ще файний хлопець 18 років, 18 куль по животі”, — пригадував учасник вертепу Михайло Микитин.

Мешканці розповідають, такий випадок не злякав жителів села і вже наступного року різдвяний вертеп ходив колядувати знову.

“Росія була ганебним “братом”, зараз вони проявили себе у всій красі, такої війни страшної, жорстокої, напевно, світ ще не знав”, — додає очевидиця подій Катерина Рибак.

Читайте також

Волонтери збирають гроші, аби відреставрувати церкву неподалік Львова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У громаді на Донеччині встановили різдвяний вертеп, який прибув зі Львова


Джерело: Суспільне мовлення України