Суспільне мовлення

Командир Львівського університету внутрішніх справ прокоментував загибель курсанта з Рівненщини

Станіслав Пась — командир курсанта другого курсу Львівського університету внутрішніх справ Дмитра Гульчука з Рівненщини, який застрелився під час добового наряду 19 березня, у телефонній розмові Суспільному заперечив, що конфліктував з юнаком. Батьки Дмитра заявляли: хлопець постійно піддавався тиску з боку командира та керівництва вишу.

Коментар командира

Станіслав Пась в телефонній розмові Суспільному пояснив, що хлопець був закритою людиною. І про те, що Дмитро планує вчинити самогубство, він не підозрював:

“З Дмитром спілкування було дуже важке, бо він був закритий. Я всілякими способами намагався з ним розмовляти. Деколи в мене виходило, деколи — ні. Такої ситуації, щоб ми аж сварилися, не було. Ми з ним спілкувалися як командир з курсантом. Так, він приходив деколи до мене за допомогою, я йому завжди як вмів, так і допомагав”.

Заперечує Станіслав Пась і факти булінгу та наявність передсмертної записки:

“За те, що я його заганяв, чи булінг якийсь був, такого точно не було. Казали, що передсмертна записка була, але я її не бачив. Я приїхав десь через 20 хвилин, тіло було в швидкій і я не бачив тієї записки. Останній тиждень він завжди ходив веселий. До мене приходив за звільненням, бо він хотів до дівчини. В суботу-неділю він теж ходив у звільнення до дівчини. Не було причин, що він міг щось з собою зробити”.

Обставини справи

За даними Державного бюро розслідувань, 19 березня тіло 18-річного курсанта Львівського університету внутрішніх справ знайшли на території навчального закладу з вогнепальним пораненням в голову.

Останнє повідомлення матері від Дмитра було такого змісту:

“Мам, вибач за це, ти дійсно хороша мама, просто я дуже поганий син, невдаха і слабак, я тобі вдячний за все, бо ти реально багато зробила…”

Фото: Суспільне Рівне

“Це була його прощальна записка. Він дуже хотів стати поліцейським, бо він вважав, що це дуже хороша робота. Він думав, що це все має бути правильно. Що це органи, які мають слідкувати, що все правильно має бути. А коли він вступив, він сказав, що такого не бачив “мамо, там правди немає”, — розповідає матір загиблого курсанта Світлана Гульчук.

Батько Дмитра, Олег Гульчук, каже: коли сталась трагедія, їм ніхто про це не повідомив:

“Навіть коли це сталося, вони не подзвонили нам. Ми дзвонили туди на всі телефони, які знали. Один, хто мені сказав — колишній куратор. Він тоді сказав: «я розказувати не буду, що сталося, але щось дуже погане». Але він ще, каже, дихає”.

Зі слів батька Дмитра, його син навчався в цьому університеті майже два роки, за цей час хлопець постійно піддавався тиску з боку командира та керівництва вишу:

“Зайшов старшина, він розказував, і каже: «Шось в мене сьогодні поганий настрій, так, ану, давайте, віджимайтесь всі», і якщо не послухаються, то вже він наказував їх. Вони почали налаштовувати групу проти нього, висвітлювати його в негативному світлі. Хоча він не курив, не пив, займався спортом, старався вчитися, потім перестав старатися, бо дійшло до того, що вкрали навіть форму у нього”.

Звинувачення у булінгу керівниця пресслужби закладу Галина Лемішко відмовилася коментувати. Втім, додала, що наразі в університеті розпочали службове розслідування:

“Зі свого боку ми також одразу розпочали службове розслідування, і на час його проведення для забезпечення всебічності, об’єктивності керівника того факультету, де навчався загиблий, було відсторонено від виконання обов’язків і, крім того, було відсторонено курсантів, командирів”.

Досудове розслідування інциденту проводить ДБР.

“На місце події виїжджала поліція вона, власне, і відкрила кримінальне впровадження за статтею 115 — це самогубство, однак, як згодом стало відомо з матеріалів досудового розслідування, до смерті можуть бути причетні сторонні особи, тому цю справу було передано до ДБР і також розслідування буде проводитися за статтею 120 — доведення до самогубства. Зараз призначено низку експертиз, проводяться необхідні слідчі дії”, — повідомила Суспільному речниця територіального управління Державного бюро розслідувань Тетяна Муравель.

Що відомо

  • 19 березня тіло курсанта виявили в університеті з вогнепальним пораненням в голову.
  • 20 березня на сайті Львівського державного університету внутрішніх справ опублікували допис із співчуттями щодо загибелі одного із курсантів.
  • Справу передали у ДБР, адже встановили, що до самогубства курсанта можуть бути причетні сторонні особи.

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин