Україна і світ

Київські кардіохірурги врятували 74-річного пацієнта зі стенозом, встановивши аортальний клапан

Фахівці  київського інституту серця успішно виконали шунтування та протезування аортального клапану 74-річному пацієнту.

Біль у серці

Аортальний стеноз — це серцева патологія, яка проявляється деформацією та звуженням стулок клапана, що розташований між аортою та лівим шлуночком.

У більшості випадків аортальний стеноз має безсимптомний перебіг. Людина може прожити багато років, не усвідомлюючи, що хвороба розвивається.

Зараз дивляться

Ознаки з’являються лише при порушенні нормальної роботи серця. 74-річний Віталій Залевський постійно відчував втому і серцевий біль.

Адже при стенозі серце змушене працювати з більшим навантаженням, що може призвести до серйозних ускладнень.

Покращити його стан могло лише хірургічне втручання. Саме такий варіант запропонували кардіохірурги інституту імені Амосова, до яких пацієнт звернувся по медичну допомогу.

Успішна операція

Окрім протезування аортального клапану, пацієнту було виконано аорто-коронарне шунтування, процедуру, що дозволяє відновити нормальний кровотік до серцевого м’язу навколо звужених або заблокованих коронарних артерій.

Завдяки професіоналізму медиків сьогодні Віталій Вікторович може знову насолоджуватися кожним днем.

Лікарі Інституту ім. Амосова підкреслюють важливість своєчасного звернення по допомогу і нагадують, що жодні труднощі не повинні ставати на заваді боротьбі за здоров’я та якість життя.

Джерело і фото: Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-12 16:44:08