Україна і світ

Ірина Фаріон: біографія та факти з життя мовознавиці, яка померла внаслідок замаху

У Львові померла Ірина Фаріон у реанімації після того, як в неї вистрілив невідомий посеред дня.

Факти ICTV зібрали все, що відомо про Ірину Фаріон, її біографію та факти з життя.

Хто така Ірина Фаріон

Ірина Фаріон – це українська мовознавиця, доктор філологічних наук, професор, народна депутатка України VII скликання і громадська діячка.

Зараз дивляться

Вона народилася 29 квітня 1964 року у Львові у родині вчительки та сантехніка. А вже у 1987 році закінчила з відзнакою філологічний факультет Львівського державного університету імені Івана Франка за спеціальністю Українська філологія.

Ще зі студентських часів і до 1991 року працювала лаборантом катедри загального мовознавства Львівського державного університету ім. Івана Франка і керівником Центру україністики на катедрі фольклористики.

У 1990 – 1995 роках була викладачкою на катедрі мов Львівського державного інституту прикладного мистецтва (нині – це Львівська національна академія мистецтв). Там Ірина Фаріон читала курси української мови як іноземної, культури мови, української літератури (від XI до XX століть).

З 12 грудня 2012 року до 27 листопада 2014 року Ірина Фаріон була депутатом Верховної Ради України від Всеукраїнського об’єднання Свобода, очільницею підкомітету з питань вищої освіти комітету Верховної Ради України з питань науки та освіти, першим заступником глави комітету з питань науки і освіти.

Від 1 вересня 1991 року до 15 листопада 2023 року Ірина Фаріон була викладачем, доцентом, доктором філологічних наук, професором катедри української мови Національного університету Львівська політехніка. Але потім потрапила у скандал, через що її навіть звідти звільнили.

Скандали з Іриною Фаріон

У листопаді 2024 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти Ірини Фаріон, призначивши експертизи за її висловлювання та публікації.

В одному з інтерв’ю Фаріон заявила, що категорично не сприймає російськомовних військовослужбовців ЗСУ та не може називати їх українцями. Після цих слів її розкритикували, а мовознавиця отримала у свою адресу засудження.

Свого часу Ірина Фаріон також опублікувала у соціальних мережах опублікувала допис зі скриншотом повідомлення від проукраїнського студента у тимчасово окупованому Криму. На оприлюдненому кадрі були вказані ім’я, прізвище та інші персональні дані відправника.

Після цього студента почали переслідувати російські спецслужби, повідомив український омбудсмен Дмитро Лубінець.

Вже 15 листопада стало відомо, що Ірину Фаріон звільнили зі Львівської політехніки після відкриття кримінального провадження СБУ.

Проте вона вирішила подати до суду, після чого була відновленою у посаді, а суд призначив її виплатити 124 тис. грн за вимушену перерву в роботі.

Проти Ірини Фаріон було відкрито кримінальні провадження за чотирма статтями КК України. Серед них:

  • порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками;
  • образа честі й гідності військовослужбовця, погрози військовослужбовцю;
  • порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфічної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер;
  • порушення недоторканості приватного життя.

Особисте життя Ірини Фаріон

Ірина Фаріон була розлученою. У неї залишилися донька, внук та онучка.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на замах на Ірину Фаріон ввечері 19 липня. Тоді невідомий вистрілив у неї на одній з вулиць Львова.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-20 01:20:04