Суспільне мовлення

Фермери Львівщини отримали від ООН понад 600 рукавів для зберігання зерна

Фермерам Львівщини передали понад 600 поліетиленових сховищ для зберігання зернових. Рукави отримали 47 фермерських господарств. Програму з надання фермерам рукавів для зберігання зерна реалізує Міністерство аграрної політики та продовольства України спільно з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН.

За два тижні фермер Петро Лелик буде збирати урожай кукурудзи. Засадив 160 гектарів. Частина піде на корм, а 60 відсотків урожаю — на продаж. У минулі роки фермер одразу ж реалізовував зібрані зернові, цьогоріч доведеться їх зберігати.

Фермер Петро Лелик. Суспільне Львів

Для цього використовуватиме спеціальні поліетиленові сховища — рукави. Їх фермеру надали 5. Там зможе зберегти близько тисячі тонн кукурудзи.

“Один раз я уже пробував зберігати зерно в рукаві, воно досить гарно зберігається. Якщо належним чином було запаковане, то в принципі може зберігатися до пів року вільно. В Україні зараз є досить великі перехідні залишки зерна, потужностей не вистачає для зберігання, їх і до того бракувало. Цього року, особливо східна частина України, фактично не має, де зберігати зерно. Експортувати теж є великі проблеми і розтягнений період по експорту”, — каже фермер Петро Лелик.

Фермери Львівщини отримали від ООН понад 600 рукавів для зберігання зерна

Фермери Львівщини отримали від ООН понад 600 рукавів для зберігання зерна. Суспільне Львів

“Раніше більшість наших фермерів продавали зерно “з коліс” трейдерам. А завдяки тому, що працювали безперебійно наші порти, зараз його треба кудись розподіляти і рукав дозволяє розподілити і можна продовжувати посівну, бо якби не було такого рішення, чи варто продовжувати збирання”, — каже керівниця обласного департаменту агропромислового комплексу Тетяна Гетьман.

Умова отримання — мати більше, ніж 100 га землі. За словами виконавчого директора Асоціації місцевих рад “Ради Львівщини” Данила Сорокового, у межах програми фермерам нададуть спецтехніку, яка дасть можливість завантажити зерно.

“Зараз зерно продавати, особливо малим фермерам, дрібним виробникам, не вигідно, логічно що ринки не є рухливі зараз у зв’язку з тим, що відбувається. Це вихід надзвичайний в надзвичайній ситуації, але тепер треба думати і про друге — триває посівна і треба зараз подумати як підтримати окрім середніх і великих аграріїв, і малих фермерів”, — каже економіст Ростислав Слав’юк.

За словами економіста, зараз потрібно напрацювати рішення, як підтримати не лише середніх та великих аграріїв, а і малих фермерів.

Що відомо

На Волині фермери отримали від ООН майже 800 рукавів для зберігання зерна

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Понад дві тисячі рукавів для тимчасового зберігання зерна отримала Житомирщина


Джерело: Суспільне мовлення України