Суспільне мовлення

Двоє артистів Львівської опери не повернулися в Україну з закордонних гастролей. В опері прокоментували інцидент

Двоє чоловіків з балетної трупи Львівської національної опери не повернулися в Україну після гастролей в Естонії та Фінляндії, що тривали з 8 до 22 лютого. У Львівській опері розпочали службове розслідування.

Першим про це повідомило видання DailyLviv.

Трупа презентувала балет “Дон Кіхот” австрійського композитора Людвіга Мінкуса, в постановці Львівської національної опери. Це були перші гастролі в Естонії та Фінляндії, тур тривав у 14 містах.

DailyLviv із посиланням на джерела пише що, троє артистів не повернулися з Фінляндії в Україну, це — провідний соліст балету Андрій Михаліха (сольна партія Еспадо), солістка балету Юлія Михаліха, а також артист балету Богдан Ключник. “Усі троє повідомили про це колег, попрощавшись з ними віртуально”, — йдеться в матеріалі.

Представниця Львівської національної опери Аліна Плахтієнко в коментарі Суспільне Культура розповіла: “Станом на 1 березня в цій історії ми ще не готові ставити крапку, тому що службове розслідування триває”.

За її словами, дирекція Львівської національної опери веде перемовини з артистами. “І в результаті цих переговорів уже одна артистка повернулася. Юлія Михаліка повернулась до нашої трупи й продовжуватиме роботу. Стосовно інших учасників, поки що я інформацією не володію”, — зазначила Плахтієнко.

Також Аліна Плахтієнко стверджує, що від таких випадків “не застрахований жоден колектив”. Водночас опера не може припиняти гастрольну діяльність після інциденту:

“Гастролі це передусім презентація культури… Якщо не буде гастролей, то наші імена, українські колективи, вони не будуть представлені на міжнародному ринку. Відповідно Україна не буде звучати в культурному полі”.

На запитання, чи може цей інцидент ускладнити порядок виїзду для творчих колективів на гастролі, Плахтієнко відповіла: “Будь-який подібний інцидент є рушієм. В який бік — чи в позитивний, чи в негативний — це вже покаже час”.

Цього сезону Львівська національна опера мала гастролі в Тайвані, а також спільний тур Фінляндією та Естонією.

DailyLviv також із посиланням на джерела пише, що у 2023 за схожих обставин в Італії залишився соліст балетної трупи Львівської національної опери Сергій Ломовицький. Він танцював партію Санчо Панса в “Дон Кіхоті”. Щодо ситуації з Ломовицьким Плахтієнко зазначила, що не готова поки дати відповідь на це питання.

У березня 2023 року стендап-комік Андрій Щегель в інтерв’ю журналісту Роману Скрипіну зізнався що, “як криса” втік з України. Це спровокувало скандал, а також призвело до посилення контролю за виїздом артистів за кордон.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв’язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]


Джерело: Суспільне мовлення України