Суспільне мовлення

“Доступні ліки”: на Львівщині перевірять, чи отримують мешканці якісні медичні послуги

Зі ста мешканців умовного села на Львівщині, яким сімейний лікар виписав рецепт на безоплатні ліки, тільки 18 — використовують можливість отримати ці ліки.

Таку статистику оприлюднила сьогодні, 18 вересня, під час брифінгу голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак.

За її словами, для Львівської області на послуги з надання медичної допомоги зарезервовано близько 10 млрд гривень з бюджету. З них вже сім млрд — виплачено.

Очільниця НСЗУ зазначила, що ці гроші не йдуть ані на фінансування медичних закладів, ані на зарплати медичним працівникам. Вони повинні бути витрачені для безоплатних медичних послуг для мешканців. Одна з цих послуг – програма “Доступні ліки”.

“Якщо говорити про програму “Доступні ліки”, у нас немає конкретної суми. Ми заклали понад 4 млрд бюджетних коштів. Але скільки львів’яни використають, стільки ми й заплатимо. Наразі ми використали близько 500 млн гривень”, — каже Наталія Гусак.

У селах є 57 аптек, де діє програма

Керівниця НСЗУ зауважила, що на Львівщині є 1024 аптеки, які працюють у програмі “Доступні ліки”. Але 921 з них розташована у містах. І тільки 57 аптек – у селах.

“Ми бачимо, що мешканцям сіл виписують ліки за програмою “Доступні ліки”. Але ми також бачимо, що мешканці не отримують їх. Це означає, що у Львівській області ніхто не працює з аптечною мережею, щоби вона була й у селах”, — зазначає вона.

Наталія Гусак каже, що у селах мешкають старші люди з хронічними хворобами, які потребують доступу до ліків, які вже оплатила держава. Проте, якщо у селі немає аптеки, яка працює з програмою “Доступні ліки”, то вони або купують ліки за свої гроші, або змушені їхати до аптеки за 20 км. Але, найчастіше, вони відмовляються від лікування.

“Місцева влада має всі можливості забезпечити, аби хоч раз у тиждень до села приїжджала мобільна аптека з необхідними ліками. І ми готові заплатити за це”, — зазначила очільниця НСЗУ.

За словами Наталії Гусак, саме сімейні лікарі повинні сприяти, аби пацієнти мали доступ до безоплатних ліків. Але, дуже часто, ці лікарі переконують мешканців купляти лікарські засоби у певних аптеках, з якими мають усні домовленості.

Вона зазначила, що всі заклади охорони здоров’я є автономними й всі гроші, які надходять з державного бюджету через Національну службу здоров’я, використовують керівники цих закладів згідно з фінансовим планом.

“Ми бачимо, що з тих семи мільярдів, які вже перераховано, близько одного мільярда лежить на банківських рахунках медичних закладів Львівщини без руху. Я буду говорити з засновниками цих закладів, чому вони не використовуються”, — каже Наталія Гусак.

І додала, що засновниками медичних закладів є громади. А керівників медзакладів призначають голови громад та місцеві ради.

Заступник голови Львівської військової адміністрації Іван Собко зазначив, що на Львівщині справді є гірські села, в яких з інфраструктури тільки церква та магазин. А ось аптека – за кілька десятків кілометрів.

“Думаю, що це буде один з індикаторів оцінки роботи голови громади – чи є в населеному пункті аптека і чи працює у них програма “Доступні ліки”, — каже він.

Що ж стосується програми “Доступні ліки”, то пацієнти мають можливість отримати медичні препарати від серцево-судинних захворювань; діабету 2-го типу; цукрового та нецукрового діабету; бронхіальної астми; епілепсії; розладів психіки та поведінки; хронічного обструктивного захворювання легенів; хвороби Паркінсона; імуносупресивні препарати; тест-смужки для визначення рівня глюкози у крові та знеболювальні для паліативних хворих.

Як скористатися програмою “Доступні ліки”?

Для того, щоби отримати препарати за програмою “Доступні ліки”, потрібно отримати електронний рецепт від лікаря. Для цього треба записатися на прийом до свого сімейного лікаря, який або випише рецепт, або ж скерує до вузького спеціаліста.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Потім з цим рецептом (смс-повідомленням, яке містить інформацію та код підтвердження), треба звернутися до аптеки, яка бере участь у програмі. Впізнати таку аптеку можна за наліпкою “Доступні ліки” або “Інсуліни”. Термін дії рецепта – 30 днів.


Джерело: Суспільне мовлення України