Суспільне мовлення

Досі не запрацював: яка ситуація з е-квитком у Львові

Рік тому у Львові у громадському транспорті впровадили “Леокарт”. Проте е-квиток досі не запрацював повноцінно. Зараз триває перший етап, тобто Леокартою користуються лише пільгові категорії. Проте вони можуть безкоштовно їздити у громадському транспорті і на підставі посвідчення. Коли Львів повністю перейде на електронний квиток дізнавалися кореспонденти Суспільного.

У Львові видали 162 тисячі пільгових карток. Зокрема пенсіонерам та школярам. Як розповів начальник відділу з операційної роботи “Львівавтодору” Станіслав Андрашко, більшість пільговиків отримали картинки, тому зараз попит на виготовлення карток невеликий.

Досі не запрацював: яка ситуація з е-квитком у Львові. Суспільне Львів

“Що стосується поточної роботи — повторно розпочали централізований прийом документів від шкіл. Запрошуємо студентів до подачі документів, адже другий етап функціонування квитка стосуватиметься і їх, отримавши персоналізовану Леокарту, вони матимуть 50 відсотків знижки в транспорті”, — каже Станіслав Андрашко.

Видача пільгових карток триває у Центрі обслуговування пасажирів.

Чому він досі не розпочався і коли у Львові перейдуть на електронний квиток, розповів керівник “Львіватодору” Микола Власюк. За його словами, сталася низка непередбачених обставин.

Досі не запрацював: яка ситуація з е-квитком у Львові

Директор “Львівавтодору” Микола Власюк. Суспільне Львів

“Перше, попередили про фарс-мажор наш головний підрядник — це чеська сторона і SoftServe. Хлопці із SoftServe були мобілізовані, вони випали з роботи повністю, чехи віддалено працюють і станом на сьогодні всі робимо рухи, щоб найближчим часом ми запустили етап оплати, тестування і одразу після нього — оплата проїзду всіма категоріями”, — каже керівник “Львіватодору” Микола Власюк.

На запитання чи запрацює Е-квиток у 2023 році, Микола Власюк відповідає, що так.

За його словами, увесь львівський громадський транспорт має обладнання для зчитування карт. Також є 900 тисяч Леокарт для не пільгових категорій, які будуть реалізовувати. Зараз тестують оплату Леокартками.

“Ще потрібно протестувати, провести зараз кінцевий тендер по конфігурації хмари і будемо рухатись, будем рухатись на практичну оплату”, — каже директор “Львівавтодору” Микола Власюк.

Досі не запрацював: яка ситуація з е-квитком у Львові

Досі не запрацював: яка ситуація з е-квитком у Львові. Суспільне Львів

Керівник Громадської організації “За якісний транспорт” Святослав Товстига каже, повноцінно електронний квиток мав запрацювати 13 січня рік тому, проте досі система повноцінно не працює.

“Станом на зараз є видані карточки, є встановлене обладнання, але фактично ми ніякої користі від цього обладнання і від процесу, не маємо. Ми не маємо розуміння щодо кількості поїздок, не можемо моніторити скільки є пільгових категорій і по факту робити оплату. Ми далі користуємось коефіцієнтами при виплаті компенсацій за пільгові перевезення, тобто в цілому результату немає”, — каже Святослав Товстига.

Дату, коли повноцінно запрацює е-квиток у Львові, не називають.

Що відомо

  • Єдиний електронний квиток — “ЛеоКарт” — охоплюватиме всі види громадського транспорту Львова: це трамвай, тролейбус, автобус та дасть можливість пересадки між цими видами транспорту упродовж 40 хвилин після зафіксованої оплати.
  • Увесь львівський громадський транспорт, а це близько 750 маршруток, трамваїв та тролейбусів, уже обладнали валідаторами – це пристрої для зчитування ЛеоКарт.
  • У 2017 році е-квиток у Львові обіцяли запровадити через 9 місяців. Тобто на початку 2019 року. Згодом дату впровадження перенесли на 2020 рік, а тепер — на 2021.
  • У вересні 2020 року до Львова завітала команда чеських фахівців, яка впроваджуватиме е-квиток у місті.
  • У грудні 2020 року, оголосили про збір документів для виготовлення пільгового е-квитка. Тоді документи подали 8 тисяч жителів Львівської громади.
  • Запровадження електронного квитка у Львові коштує понад 11 мільйонів євро.
  • У квітні у львівських трамваях встановили перші валідатори. Це пристрої для зчитування електронного квитка. Наразі вони працюватимуть у тестовому режимі.
  • Станом на жовтень 2021 року документи на виготовлення карток для пільгового проїзду подали 63 468 тисяч львів’ян.
  • 13 січня 2022 року у Львові почали перший етап впровадження е-квиткає.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Читайте нас у Telegram: головні новини регіону


Джерело: Суспільне мовлення України