Суспільне мовлення

Демонтаж церкви УПЦ МП у Львові: як це було та яка ситуація із іншими храмами

В одному зі спальних районів Львова демонтували каплицю Української православної церкви, що належала Московському патріархату. Демонтаж відбувся у присутності поліції та без сутичок із прихожанами. Землю, на якій стояла каплиця, місто вже передало Православній церкві України для будівництва собору.

У Сихівському районі Львова вранці, 6 квітня, почали демонтаж храму, що належав Московському патріархату. За інформацією міського голови Львова Андрія Садового, ця будівля була самобудом. Водночас священик релігійної громади Православної церкви України отець Олег зазначає, що цю територію місто виділило для будівництва собору.

“Сусідня громада була неодноразово попереджена про те, що ми будемо приводити до порядку, що ми плануємо будувати собор. Їх просили, щоб вони забирали своє майно, щоб вони мали можливість забрати свій самобуд. Тут без жодних документів побудована оця капличка. На жаль, не дослухались”, — каже священник громади Свято-Преображенського кафедрального собору отець Олег.

Фото: Суспільне Львів

За словами отця Олега, всі речі з демонтованої будівлі, що належали православним Московського патріархату, збережуть. Їх повернуть власникам, якщо ті звернуться.

А напередодні у Львові громада Свято-Георгіївського кафедрального собору, що належав Московському патріархату, на вулиці Бобанича проголосувала за перехід до Православної церкви України. Офіційний перехід церкви ще триватиме, але в храмі вже відбулося перше богослужіння українською мовою. Ключі від храму передали священику ПЦУ.

У Львові демонтували православний храм, що належав Московському патріархаті

Перше богослужіння українською. Фото: Суспільне Львів

Крім того, у Львові на вулиці Антоновича Українська православна церква, що належала до Московського патріархату, втратила ще один свій храм. Як повідомив директор департаменту “Адміністрація міського голови” Євген Бойко, це приміщення перебувало у приватній власності. Відтак власниця вирішила розірвати угоду.

За словами релігієзнавця Михайла Кобрина, православні церкви Московського патріархату почали з’являтися у Львові ще в радянський час.

“В 1946 році у Львові булі ліквідована Українська греко-католицька церква. І через псевдо-собор приєднана до Московського патріархату. Тому у Львові ті церкви, які були відкриті, їх було обмаль. І вони відносилися до Московського патріархату. Вона часто була інструментом впливу і інструментом держави і спецслужб. Бо ми розуміємо, що дуже багато хто зі священиків МП були на службі КГБ свого часу”, — говорить релігієзнавець Михайло Корбин.

У Львові демонтували православний храм, що належав Московському патріархаті

Фото: Суспільне Львів

З кафедрального собору на вулиці Бобанича представники релігійної громади Московського патріархату почали збирати й виносити свої речі. Від офіційних коментарів у церкві відмовилися.

Також міський голова Львова Андрій Садовий повідомив у своєму Telegram-каналі, що приміщення на вулиці Пекарська перейшло у користування Першого медоб’єднання.

“Надалі там розвиватимемо реабілітацію для військових. Монастир ПЦУ, який там знаходиться, продовжить своє служіння”, – написав Садовий.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Що відомо

  • 5 квітня 2023 року парафіяни Церкви святого великомученика Георгія УПЦ МП ухвалювали рішення про перехід до ПЦУ. Того ж дня Громада собору Львівської єпархії УПЦ МП, проголосувала за перехід до Православної церкви України. В храмі вже відбулося перше богослужіння українською мовою.
  • Військовослужбовці Збройних сил України записали низку відеозвернень до львів’ян та влади міста із закликом передати церкву на вулиці Тараса Бобанича у Львові з УПЦ МП до Православної церкви України.
  • Власниця приміщення на вулиці Антоновича, 100, яке орендувала громада храму Святої Трійці УПЦ МП, розірвала угоду про користування.
  • 6 квітня у Львові розпочали демонтаж Української православної церкви Московського патріархату на Сихові, яка була збудована незаконно.


Джерело: Суспільне мовлення України