Суспільне мовлення

Верховний Суд визнав, що символіка дивізії “Галичина” не належить до нацистської

Верховний суд України сьогодні 5 грудня ухвалив, що емблема дивізії “Галичина”, а саме золотий лев не належить до нацистської символіки.

Про це у Facebook повідомив адвокат В’ячеслав Якубенко, який представляє інтереси Українського інституту національної пам’яті.

“Верховний Суд поставив крапку у тривалій судовій епопеї, ініційованій ще 5 років тому представниками “русского міра”, — написав Якубенко.

Він уточнив, що було залишено в силі постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 23 вересня 2020 року, якою було підтверджено право Українського інституту національної пам’яті стверджувати, що символіка дивізії “Галичина” не належить до нацистської, тобто не є забороненою в Україні.

Що передувало

У 2017 році очільник Українського єврейського комітету Долінський вимагав, щоб прокурор Львова притяг до відповідальності учасників, які брали участь у заходах на честь 74-річчя дивізії СС “Галичина” і використали під час цього її символіку. Як зазначалося у зверненні, дивізія була формуванням у складі військ СС нацистської Німеччини.

Володимир В’ятрович, який на той час очолював Український інститут національної пам’яті з 2014 року, у коментарі “Страна.ua” відмовився визнавати нацистською символіку української дивізії СС.

У зв’язку з цим голова видавництва “Сакцент Плюс” Наталія М’ясникова подала позов проти В’ятровича, щоб притягнути його до відповідальності за цю заяву. Позов був поданий у вересні 2017 рок. У грудні 2019 року В’ятрович проігнорував засідання суду.

У травні 2020 року суд визнав незаконною відповідь В’ятровича про символіку дивізії СС “Галичина”. Своєю чергою В’ятрович тоді повідомив Суспільному, що суд розглядав не саму символіку, а лише відповідь УІНП щодо неї.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дивізія СС “Галичина” входила до складу військ Ваффен-СС Німеччини, була сформована у 1943 році, а у квітні 1945-того була переформатована і формально включена до складу Української національної армії, яка перебувала в підпорядкуванні Українського національного комітету.


Джерело: Суспільне мовлення України