Суспільне мовлення

Каші, соління та сухофрукти: чим варто запастись на випадок блекауту

Через ймовірність повторних ракетних атак по Україні та відсутності електропостачання українцям радять заготувати продукти тривалого зберігання. Про те, чим варто запастись та як смачно і корисно приготувати їжу без світла та газу, в ефірі Суспільного розповів виконавчий директор Національної асоціації громадського харчування Іван Янчишин.

Іван Янчишин каже, навіть якщо внаслідок обстрілів на певний час зникне електро- та газопостачання, є можливість готувати поживну та смачну їжу. Для цього варто заздалегідь підготувати запас продуктів.

“Перш за все, це королева нашого столу — гречка. Може бути зелена чи звичайна обсмажена. Такий продукт чудово підходить навіть, якщо ви не можете його зварити. Можна гречку просто замочити, залити водою на 10 годин і в холодній воді вона приготується, щоб її можна було споживати. Це надзвичайно корисний продукт, і якщо його в такий спосіб готувати, він буде навіть корисніший, тому що всі мікроелементи та корисні речовини в ньому будуть збережені”, — каже експерт.

Також, за словами директора Національної асоціації громадського харчування, варто запастись вівсяними пластівцями.

“Звичайні вівсяні пластівці ви можете приготувати просто заливши їх теплою чи холодною водою і залишивши їх на декілька годин для того, щоб вони настоялись. Після цього можна додати щось солодке чи солене, на ваш смак. І вийде поживний продукт”, — каже Іван Янчишин.

Без термічної обробки можна приготувати ще й кускус. Для цього достатньо залити кашу на 15-20 хвилин теплою водою з термоса. Якщо є тільки холодна вода, кускус варто замочувати на триваліший час і він буде готовий до споживання.

Крім того, можна придбати насіння чіа та льон.

“Про льон всі забули, дуже мало його використовують, хіба в якихось лікарських цілях, а насправді це надзвичайний продукт. Його необов’язково варити, хоча можна запарювати. Можна залити холодним звичайним молоком, рослинним молоком і власне також залишити його на 5-6 годин. І ви за цей час будете мати готовий продукт. Додайте до нього те, що ви любите. Наприклад, горіхи: волоські, кеш’ю і так далі. Так само можете додавати якісь сухофрукти: родзинки, курагу, цукати. Зрештою, будь-що, що у вас є. І також отримаєте надзвичайно корисну, поживну і цінну страву, яка буде збагачена мінералами та кислотами, які не дадуть вам пропасти цієї зими”, — каже Іван Янчишин.

Експерт рекомендує не забувати про соління та закрутки.

“Якщо говорити про мікроелементи, без них нам буде важко. Напевно, всі готують соління. Якщо ви цього не робите, на щастя, все можна купити. Квашена капуста, огірки, помідори — будь-що, що є у вас десь у коморі, варто буде витягнути і це може згодитися”, — каже чоловік.

Також раціон збагатить тушкованка та рибні консерви. Їх можна додавати до каш або до салатів.

“Ніхто звісно не відміняв консервацію, тушонку, рибні консерви. З ними є безліч салатів. Я сподіваюся, в нас буде доступ до свіжих продуктів, таких як капуста. Крім того, ви зможете додавати якісь соуси, які у вас є. Можете робити це з олією оливковою чи нерафінованою соняшниковою, яка чомусь вийшла з моди, але для салатів вона найкраща”, — каже директор Національної асоціації громадського харчування.

Натомість хліб можна замінити сухариками, грінками та хлібцями, які мають тривалий термін зберігання.

“Я переконаний, що це певним чином збагатить ваш раціон. Ви можете навіть зараз це спробувати. А крім того, це буде смачно, корисно та поживно. Я впевнений, що ми не будемо голодні і нас нічого не зламає, а ЗСУ в цьому допоможе”, — додає Іван Янчишин.

Читайте також

Можливі перебої в роботі системи оповіщення: як дізнатись про повітряну тривогу на Львівщині

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як у Львові аптеки та поліклініки зберігають ліки без електроенергії


Джерело: Суспільне мовлення України