Суспільне мовлення

У Львові у парку Франка реставрують 200-річну ротонду: як це відбувається

У Львові у парку Франка реставрують 200-річну ротонду із античними колонами. Востаннє її ремонтували близько 10 років тому. Тоді через брак грошей ремонт не завершили. Про це Суспільному розповів заступник директора ЛКП “Зелений Львів” Андрій Шульський.

У планах реставраторів — відновити внутрішню частину купола та скульптури на зовнішній частині піддашшя. Підлогу вкриють плиткою з пісковику.

Суспільне Львів

Будівельник Андрій Щур на куполі замінює частину дерев’яного перекриття, яке через затікання води частково зруйноване.

“Були дошки прогнилі, ми їх замінювали. Була стара штукатурка, ми її оббили, зараз накладаємо новий розчин. Затираємо. Потім пошпаклюємо і далі будемо фарбувати”, — каже будівельник Андрій Щур.

У Львові у парку Франка реставрують 200-річну ротонду: як це відбувається

Суспільне Львів

Ззовні куполу реставрують барельєфи. Фігурні елементи розчищають та, за потреби, доповнюють, розповідає реставратор Володимир Владіміров. За його словами, скульптурам більше 200 років.

“Вони були зроблені, певно, у 1799 році, але кажуть — у 1825. Все зніметься: дещо наждачкою, дещо іншим інструментом. Все треба буде відшліфувати”, — каже Володимир Владіміров.

У Львові у парку Франка реставрують 200-річну ротонду: як це відбувається

Барельєф на куполі ротонди. Суспільне Львів

Ремонт ротонди профінансували благодійники. Коштуватиме він близько 600 тисяч гривень. За словами представника замовника робіт, заступника директора ЛКП “Зелений Львів” Андрія Шульського, для альтанки також виготовлять і встановлять шпиль на куполі, який був там раніше.

“Ремонт даху, колон, сходів і покриття. Також оновимо освітлення. Наразі працівники відбивають штукатурку, заміняють прогнилі дошки. Роблять стелю альтанки, крім того мають виготовити окремо шпиль. Він там був колись. Його висота 2,25 см буде”, — каже Андрій Шульський.

Завершити реставрацію планують до кінця 2022 року.

Читайте також

На Львівщині від початку повномасштабної війни оцифрували понад 35 пам’яток архітектури

У стилі французького неоренесансу. У Львові відновили ще одну історичну браму

На Львівщині відреставрували дзвіницю монастиря-пам’ятки національного значення

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові відреставрували сецесійну металеву браму


Джерело: Суспільне мовлення України