Суспільне мовлення

На Львівщині від початку повномасштабної війни оцифрували понад 35 пам’яток архітектури

З 24 лютого на Львівщині оцифрували понад 35 пам’яток архітектури. Серед них: церкви, монастирські комплекси та дерев’яні будівлі. Споруди зберігають у цифровому форматі на випадок руйнувань під час обстрілів. Про те, як створюють цифрові версії пам’яток, дізнавалось Суспільне.

Щоб оцифрувати споруди, компанія “Skeiron” за спеціальною технологією сканує та робить сотні фото будівель. Спеціаліст компанії Юрій Кравчук розповідає, аби відтворити усі приміщення, піднімають дрони та спускаються у найглибші підвали.

“Це багато роботи. Потрібно багато сканувань зробити, велику кількість фотографій, щоб все було відфотографовано, була видна текстура. Тобто колір на моделі відповідний, як має бути. Так само ззовні треба опрацювати всі ці храми. По горищах ходимо, по криптах, підвалах — всюди, де можливо попасти”, — каже Юрій Кравчук.

Фахівці, оцифровуючи пам’ятки, сканують будівлі з різних ракурсів, а також роблять сотні фото. Суспільне Львів

Оцифровують пам’ятки для того, щоб мати змогу відтворити, якщо споруди будуть зруйновані внаслідок ракетних обстрілів росіян.

“Можна повністю геометрію споруди взяти, з досить високою точністю для реконструкції і відновлення. Для тих, хто відновлює розписи, фрески, мозаїки, є високоякісна текстура, на якій все чітко видно, з хорошою деталізацією. За цими матеріалами можна як відбудову робити, так і реставрацію всяких розписів, іконостасів, і тому подібне”, — додає Юрій Кравчук.

Юрій Кравчук розповідає, як оцифровувати пам'ятки

Юрій Кравчук розповідає, як оцифровувати пам’ятки. Суспільне Львів

На сьогодні фахівці відсканували понад 35 об’єктів, ще 10 — в роботі.

“Це нам дає ряд переваг – насамперед ми фіксуємо стан об’єктів культурної спадщини. І це дасть нам можливість повного відновлення в разі ракетного обстрілу. І значно полегшить нам виготовлення науково-проєктної документації по пам’ятках” — каже керівниця обласного департаменту архітектури і розвитку містобудування Олена Василько.

Гроші на електронне відтворення історичних споруд із лютого надали благодійники, зокрема, польський інститут “Polonika”.

Читайте також

На Львівщині оцифрували ще три храми

На Львівщині відреставрували дзвіницю монастиря-пам’ятки національного значення

“Ми не знаємо наскільки захищені”. У Львові оцифровують Вірменський собор та дві церкви

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові оцифровують фонди митрополита Андрея Шептицького


Джерело: Суспільне мовлення України