Суспільне мовлення

День для незламних: у Львові на протезування для українців зібрали 16 мільйонів гривень

У Львові, в Національному реабілітаційному центрі, запустили кампанію “День для незламних”. Українців та світову спільноту закликали перерахувати одноденний заробіток на протезування для військових та цивільних, які отримали травми внаслідок російської агресії. Станом на 19 жовтня вдалося зібрати 16 мільйонів гривень. Про це в ефірі телемарафону “Єдині новини” Суспільному розповіла директорка з розвитку Першого медоб’єднання Львова Ірина Заславець.

В межах проєкту Національний реабілітаційний центр “Незламні” спільно з благодійною платформою dobro.ua поставили за мету зібрати 100 мільйонів гривень на протези для захисників і цивільних.

“Ми збираємо кошти на 50 біонічних протезів для наших українців, наших захисників і цивільних, які постраждали від війни. Ми вже маємо 16 мільйонів гривень. Більша частина суми — це ті кошти, які люди перераховували зі своїх зарплат. Цей проєкт став вже народним, тому що більше 12 тисяч українців до нас доєдналися. Це десятки компаній, які перераховували свої зарплати. За цю суму ми могли би вже придбати десь 10 протезів”, — каже Ірина Заславець.

За словами мера Львова Андрія Садового, кампанія зі збору грошей на протези триває. Залишилось зібрати 84 мільйони гривень.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Ми не зупиняємо цю акцію. Львів’яни, українці, світ продовжують перераховувати одноденний заробіток на протези для незламних. Працівники структур мерії, медики, освітяни, підприємці, ІТ-кластер, будівельний бізнес, супермаркети, міжнародні та українські фонди – долучаються, — каже Андрій Садовий.

Що відомо

  • Влітку у Львові презентували проєкт Національного реабілітаційного центру “UNBROKEN”. Він буде насамперед орієнтований на допомогу військовим та цивільним українцям, які отримали як фізичні, так і психологічні травми внаслідок війни Росії проти України.
  • У реабілітаційному центрі “UNBROKEN” щороку допомагатимуть 50 тисячам українців. Заклад буде працювати у кількох напрямках. Зокрема, там розвиватимуть реконструктивну, пластичну хірургію та протезування.
  • За задумом, у центрі працюватимуть майстерні, де виготовлятимуть протези. Також у медзакладі запланували друкувати на 3D-принтері кісткові імплантати.
  • На будівництво Національного реабілітаційного центру необхідно 77 мільйонів євро. Гроші збирають в тому числі від благодійників. Амбасадорами “UNBROKEN” вже стали британський фотограф-документаліст Джайлз Дьюлей, учасники рок-гурту “Жадан і Собаки”, грузинська співачка Ніно Катамадзе, мер Фрайбурга Мартін Горн та чимало інших. Коли збудують центр, поки невідомо.


Джерело: Суспільне мовлення України