Суспільне мовлення

Утеплення будинків, закупівля пічок та електрообігрівачів: львів’яни готуються до зими

У Львові продовжують готуватися до складної зими. ОСББ встановлюють пічки, утеплюють труби та вікна. Також у місті зріс попит на електроприлади, розповідають продавці. Водночас “Львівобленерго” закликає споживати електроенергію відповідально. Суспільне підготувало серію публікацій про підготовку Львова до зими.

Львівські ОСББ готуються до зими

Львівське ОСББ на вулиці Каховській ще з літа готувалося до складної зими. У підвалі багатоповерхівки встановили пічку. Також утеплили труби, замінили вікна у під’їздах, щоб зменшити тепловтрати.

“Ми утеплили всі труби, які постачають нам тепло в будинок. Нам вдалося в кожному під’їзді нашого будинку – в нас є вісім під’їздів – поміняти вікна на енергоефективні, дійсно якісні. В перелік всіх тих заходів, які ми вже зробили, нам дозволяє економити – на трубах це було зразу відчутно – 10%”, — розповідає голова ОСББ Іван Мовчан.

Іван Мовчан. Суспільне Львів

Також в одному з під’їздів та у підвалі замінили електропроводку. Адже якщо не буде центрального опалення, збільшиться навантаження на електромережі. Однак голова ОСББ вигадав спосіб, як не перевантажувати мережі.

“Наприклад, перша година. Ви живете в тій квартирі. І ви з першої до другої можете собі без обмежень користуватися електричними приладами, якщо в вас немає газу. Натомість ті дві не повинні користуватися. Потім, коли починається друга година, то ті з другої до третьої користуються без обмежень. Натомість інші не користуються. Це дасть можливість не перевантажувати мережу”, — пояснює Іван Мовчан.

Львів’ян закликають встановлювати у будинках металеві печі

У мерії рекомендують львів’янам встановлювати у будинках металеві печі та заготовляти дрова. Їх використовуватимуть як пункти обігріву за необхідності чи за надзвичайних ситуацій у місті взимку. Зараз таких металевих обігрівачів у місті встановлено близько 250.

Утеплення будинків, закупівля пічок та електрообігрівачів: львів'яни готуються до зими

Виготовлення буржуйок. Суспільне Львів

“Зараз це просто рекомендації для встановлення, а не використання. Запастися паливом, дровами. І чекати, і молитися, щоб такої надзвичайної ситуації не відбулося. Зараз в нас вже силами міста придбано, заготовлено, виготовлено близько 900 металевих печей, в житлових будинках 247 вже встановлено в об’єктах укриття”, — керівник міського департаменту житлового господарства та інфраструктури Олександр Одинець.

За його словами, зараз місто готове до опалювального сезону на 99 %.

У Львові комунальники налагодили виробництво буржуйок

Важливо не забути про вікна

Підготовлюючи помешкання до зими, варто також не забути про вікна. Адже через щілини з квартири може втрачатися тепло.

Утеплення будинків, закупівля пічок та електрообігрівачів: львів'яни готуються до зими

Перевірка вікон. Суспільне Львів

“Перш за все, коли ми закриваємо вікно, потрібно звернути увагу на його контури. Чи не піддуває вікно там, де власне з’єднується з підвіконням або по контуру. Якщо є піддув, то рекомендуємо засиліконити його. Звернемо увагу на віконну ручку. Банальна річ. Проте у дуже багатьох наших дуже часто вона надломлена, чи бовтається. Рекомендовано її або притягнути шурупами, або, якщо вона надломлена — замінити”, — каже віконний інженер Назар Ільків.

Як обрати електрообігрівач

Восени зростає попит на електрообігрівачі, кажуть продавці. Водночас наголошують, на що варто звернути увагу при купівлі. Керамічні обігрівачі – дорожчі і нагрівають приміщення довше, однак вони більш енергоефективні. Водночас конвектори дешевші і швидше зможуть підвищити температуру у кімнаті.

Утеплення будинків, закупівля пічок та електрообігрівачів: львів'яни готуються до зими

Вибір електрообігрівача. Суспільне Львів

“Першочергово при виборі електричного виду опалення треба дивитися на потужність, яка вам підходить. Потрібно буде обирати конвектор під вашу площу. Стандартний розрахунок іде саме в електричних конвекторах – це 1 КвТ потужностей на 20 квадратних метрів”, — каже менеджер з продажів Максим Козачук.

“Ставитися до електроспоживання слід відповідально”, — “Львівобленерго”

У “Львівобленерго” наголошують, що обслуговують лише ті мережі, що ведуть до будинку. І вони мали б витримати збільшене навантаження. А от внутрішньобудинкова мережа повністю на відповідальності ОСББ. Відтак застерігають мешканців від самовільного втручання у мережі.

“Якщо люди не будуть самовільно міняти струмообмежувальні автомати, тоді внутрішньобудинкова мережа, швидше всього, не витримає. Ясно, що буде не вистачати, якщо в людини трикімнатна квартира і вона в кожній кімнаті почне ставити калорифер, нагрівачі. Зрозуміло, що автомат не буде витримувати”, — каже заступник директора з комерційного обліку “Львівобленерго” Юрій Кошла.

Водночас, за словами Юрія Кошли, корисним буде зробити аудит внутрішньо будинкових електромереж. Аби визначити чи витримають вони збільшення навантаження, і встигнути відремонтувати до початку морозів те, що ремонту потребує.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Що відомо

  • 10 жовтня Росія завдала масового ракетного удару по території України. Під обстріл потрапили Київ, Львів, Запоріжжя, Харків, Вінниця, Тернопіль, Дніпро, Миколаїв.
  • Російські військові випустили понад 80 ракет, близько 45 збили сили ППО. Цілили, переважно, у критичну інфраструктуру.
  • По території Львівщини запустили 15 ракет. З них 7 збило ППО, вісім ракет влучили в енергетичні підстанції. Про це Суспільному повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.
  • Станом на 08:00, 11 жовтня, на Львівщині повністю відновили електропостачання.
  • 11 жовтня, близько 12:00, у Львові пролунали три вибухи. На цей момент у місті була оголошена повітряна тривога. Влучили у два об’єкти енергетики у Львівській області.
  • Унаслідок ракетних атак, які здійснила Росія 10 та 11 жовтня, на Львівщині були уражені чотири підстанції, з них дві — повністю знищені.
  • Отримав травми 53-річний чоловік. У нього зламане зап’ястя руки.


Джерело: Суспільне мовлення України