Суспільне мовлення

У будинку-інтернаті на Львівщині у сімох вихованців діагностували дифтерію: що відомо

На Львівщині у п’ятьох дорослих та двох дітей – вихованців будинку-інтернату, виявили ознаки дифтерії. Всі вони госпіталізовані до Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні. Фахівці проводять епідрозслідування. Про це Суспільному повідомила директорка Львівського обласного лабораторного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Іванченко-Тімко.

Ознаки недуги виявили під час планового профілактичного лабораторного обстеження вихованців, яке відбувається два рази на рік.

“У будинку-інтернат знаходяться люди з особливими потребами. Там проживають діти та дорослі. Захворіли семеро людей: двоє дітей віком 9 і 15 років та п’ятеро дорослих, найстаршому – 33 роки”, – каже директорка Львівського обласного лабораторного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Іванченко-Тімко.

Спеціалістами Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб проведено відбір матеріалу для бактеріологічного обстеження у 165 контактних осіб.

“Проведено дезінфекцію приміщень інтернату та камерне знезараження постільних речей. Епідеміологічне розслідування триває. Зразки для подальших бактеріологічних досліджень буде надіслано до референс-лабораторії Центру громадського здоров’я”, – повідомляють у Центрі громадського здоров’я.

Також лікарі перевіряють чи були діти щеплені.

“Єдиним способом захисту від дифтерії є вакцинація. В Україні, відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, вакцинацію від дифтерії здійснюють у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 і 16 років. Після цього щеплення повторюють кожні 10 років: у 26, 36, 46 років тощо”– каже головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У випадку виникнення осередку захворювання, проводять екстрену імунізацію. Її мають отримати всі контактні особи, які:

  • раніше не хворіли на дифтерію;
  • не мають щеплень від дифтерії взагалі;
  • пройшли неповний курс щеплень;
  • отримали минуле планове щеплення понад рік тому.

Що відомо

  • Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом.
  • Для нього характерне місцеве фібринозне запалення (переважно слизових оболонок ротоглотки) та явища загальної інтоксикації з ураженням серцево-судинної та нервової систем, нирок.

Вакцинація від COVID-19. На Львівщині другу бустерну дозу отримали 1300 людей


Джерело: Суспільне мовлення України