Україна і світ

Міноборони Білорусі зупинило будівництво військової частини на кордоні з Україною

Міноборони Білорусі призупинило будівництво військової частини на кордоні з Україною, хоча його перші об’єкти мали вже бути здані в експлуатацію.

Про це повідомляє білоруська служба Радіо Свобода, яка в січні 2024 року повідомляла про початок будівництва військового містечка біля Гомеля.

Як пише видання, наразі будівництво військового об’єкта було призупинено.

Білорусь призупинила будівництво військового містечка поблизу з Україною

Зазначається, що плани на будівництва нового військового містечка і полігону в Гомельській області, недалеко від кордону з Україною, були прописані в державній інвестиційній програмі Білорусі і вперше з’явилися минулого року.

Місце будівництва тоді не називали, однак, як стало відомо Радіо Свобода в січні 2024 року, новий військовий об’єкт мав з’явитися на місці колишнього піонерського табору Чайка неподалік Гомеля. Про це, зокрема, повідомляли місцеві мешканці, а редакція видання має фотографії паспорта об’єкта та місця, де на той час розпочиналося будівництво.

Першу чергу будівництва мали завершити в березні 2024 року, що випливало з даних, прописаних у паспорті об’єкта. Однак із невідомих причин будівництво було призупинено. Станом на 23 жовтня на місці колишнього табору нових будівель не з’явилося.

Джерело Радіо Свобода надіслало до редакції фотографії, зроблені на місці нового об’єкта Міноборони Білорусі. Вони показують, що активної діяльності там немає. Поки єдине, що вони зробили, це знесли будівлі колишнього піонерського табору. На об’єкті немає ні обладнання, ні робітників, ні охорони.

– Як і раніше, досі висить паспорт об’єкта з датою завершення першої черги будівництва в березні. І все. Тихо, порожньо. Можливо, вони передумали будувати, – каже співрозмовник Радіо Свобода, який побував на місці будівництва військового об’єкта.

Видання також отримало супутникові знімки, що підтверджують інформацію, отриману від джерела. На супутниковому знімку від 10 жовтня 2024 року видно, що на території колишнього табору нових об’єктів не з’явилося. Водночас видно, що порівняно з літом 2023 року кількість дерев на території табору зменшилася.

Білоруське військове містечко поблизу з Україною

За інформацією офіційних джерел, з бюджету на будівництво нового військового містечка планувалося виділити 500 тисяч рублів у 2023 році, 10 і 40 мільйонів у 2024 і 2025 роках відповідно. Проєкт мав розпочатися 2023 року і завершитися 2027 року.

Із паспорта об’єкта, розташованого на огорожі колишнього табору, випливає, що замовником є Управління капітального будівництва Збройних Сил Білорусі. Генеральним підрядником виступив Гомельський домобудівний комбінат. Терміни будівництва першої черги міста: жовтень 2023 р. – березень 2024 р.

– Не виключено, що військове містечко побудують не тільки на території колишнього табору “Чайка”, а й на занедбаних сусідніх дачах – “Галактика”, “Лісова поляна”, “Ливарник”. Активності там поки що немає, але “чужих” уже вигнали. Наприклад, із піонертабору Галактика вигнали любителів страйкболу, які там тренувалися, – повідомив раніше співрозмовник Радіо Свобода.

Також 18 жовтня цього року з’явилася інформація про пошук субпідрядної організації, яка могла б вирубати дерева і чагарники, корчувати пні та вивезти сміття на об’єкті Будівництво військового містечка в Гомельській області.

Тендер оголосив генеральний підрядник – Гомельський домобудівний комбінат. За вирубку лісу і його очищення субпідряднику обіцяють близько 1,5 мільйона рублів. Заявки приймаються з 18 до 24 жовтня. Замовлення має бути виконано в період з листопада 2024 року по березень 2025 року.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Радыё Свабода

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-26 11:12:07