Україна і світ

Переваги, ризики та важливі нюанси: як обрізати гортензію на зиму


Найрізноманітніші відтінки цвітіння, красиві та пишні – це все про гортензії. Як обрізати ці розкішні квіти на зиму, що для цього знадобиться, а також про важливі нюанси – розповів наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник у матеріалі Фактів ICTV.

Чи потрібно обрізати гортензію на зиму

Важливість обрізки не варто недооцінювати, оскільки ця маніпуляція посідає почесне друге місце у догляді за цією рослиною після зволоження ґрунту. Завдяки своєчасному проведенню такої процедури з’являються сильні та здорові бруньки.

Проте, на думку нашого експерта з рослин, повноцінна обрізка гортензії саме на зиму не є обов’язковою.

– Більшість видів гортензій не потребують повноцінної, сильної обрізки восени, – наголошує Олексій Колесник.

Він зауважує, що у цей період краще зосередитися на видаленні хворих, пошкоджених частин рослини та зів’ялих суцвіть.

Коли обрізати гортензію на зиму

Крупнолисті гортензії радять обрізати у другій половині вересня, а деревовидні й волотисті – у другій половині жовтня – початку листопада.

Однак будьте уважні, інколи обрізка гортензії восени може нашкодити, оскільки у цей час квітка вже переходить до періоду спокою. Так рослини наражаються на більший ризик обмороження, бо нові пагони на місці обрізання сприйнятливіші до сильного холоду.

квіти, свято, літо, гортензія

Фото: Unsplash

Осіннє обрізання може додатково зменшити кількість квітів наступного літа.

Тож підходьте до процедури відповідально та зважайте на сорт гортензії.

Як обрізати гортензію осінню: потрібні інструменти

Для проведення процедури знадобиться гострий і стерильний садовий секатор.

– Використовуйте гострий, стерильний садовий секатор, щоб запобігти травмуванню чи зараженню гортензій, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

І пам’ятайте, що головним завданням під час осінньої обрізки гортензії, зокрема, волотистої, є проріджування куща і видалення усіх тонких нежиттєздатних пагонів.

Як обрізати гортензію на зиму

Передусім під час проведення маніпуляції зважайте на вид цієї квітки.

– Для правильної обрізки гортензій важливо враховувати особливості її виду. Ті види, що цвітуть тільки на молодих пагонах, можна сміливо обрізати восени, не побоюючись нашкодити рослині, – сказав постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

А на видах, що формують квіти на старих пагонах, восени можна проводити лише санітарну обрізку, щоб не втратити майбутнє цвітіння.

Так, волотисту гортензію обрізають у два етапи. Перший, який полягає у видаленні зів’ялих суцвіть, відбувається восени, а другий, що є остаточною обрізкою, проводиться вже навесні.

За деревоподібною рослиною догляд практично аналогічний, проте на бажання ви можете повноцінне обрізання провести перед зимівлею і не чекати весни. Великолисту гортензію, яка цвіте на торішніх суцвіттях, обрізати краще навесні.

Врахуйте той факт, що багато гортензій є окрасою саду навіть восени та взимку під снігом. Якщо ви не збираєтеся повністю накривати кущі (як у разі з деревоподібними рослинами), то обрізка не обов’язкова. Можна лише видалити листя.

Не потрібно забувати й про грамотне формування крони – час від часу необхідно видаляти нульові пагони, а сильні скелетні гілки обрізати, залишаючи одну-три пари бруньок.

Після проведення процедури варто спалити всі рослинні залишки або помістити їх у компостну купу подалі від клумби.

Обрізка гортензії на зиму: найголовніші помилки

Часто садівники неправильно обирають час маніпуляції – проводять обрізку гортензії або надто рано, або, навпаки, занадто пізно. А це призводить до великих проблем у розвитку рослини.

– Занадто рання обрізка призведе до росту нових пагонів, які не переживуть зими, але на них буде витрачено багато цінних ресурсів рослини. Занадто пізня ж може спричинити пошкодження свіжих зрізів морозом, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Тож у матеріалі ми розібралися, як правильно обрізати гортензію на зиму, та розповіли про ризики й переваги цієї процедури.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, раніше Факти ICTV писали, як доглядати за гортензією у горщику, щоб квітла та тішила око.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-26 10:49:20