Україна і світ

Коли вмикати ближнє світло фар в Україні 2024: дата та правила


Осінь принесла українцям не тільки похолодання, а й зміни в правилах кермування авто. Не секрет, що зі зменшенням світлового дня на авто мають бути ввімкнені денні ходові вогні або ближнє світло — це стосується поїздок за межами населених пунктів.

Факти ICTV розібралися, коли і для чого потрібно вмикати ходове світло, кого стосується вимога і який штраф передбачено за її недотримання — детальніше читайте в матеріалі.

Коли вмикати ближнє світло фар

Згідно п. 9.8 Правил дорожнього руху, з 1 жовтня по 1 травня на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами повинні бути включені денні ходові вогні, а в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу — ближнє світло фар. Це правило діє цілодобово, тобто і в світлий час доби.

Традиційно вимоги щодо денного світла на транспорті набувають чинності з 1 жовтня. Насамперед це необхідно для безпеки з ходовим світлом автомобіль буде більш помітним у негоду це стосується туманів, дощів, похмурої погоди або снігу.

Залежно від комплектації авто заведено вмикати або денні вогні (у нових авто вони вмикаються автоматично під час руху), або ж ближнє світло.

Примітно, що тепер ця функція в авто повинна працювати за межами населених пунктів як вдень, так і вночі.

Який вигляд має значок ближнього світла

Для тих, хто тільки починає освоюватися на загальних дорогах, нагадаємо, що значок ближнього світла зазвичай зображений однаково на авто. Це півсфера в профіль, яка зображує фару, і 3-4 паралельні лінії, що зображують промені світла. У деяких випадках вони під нахилом.

Значок ближніх фар

Фото: Факти

Коли вмикати фари в місті — питання неоднозначне. Для своєї безпеки вмикати ходові і вдень у межах населеного пункту зайвим точно не буде. Тим паче, що в сучасних авто ходові працюють 24/7 автоматично.

Кому вмикати ближнє світло і які штрафи передбачені

Згідно з пунктом 9.8 ПДР України, ближнє світло фар з 1 жовтня потрібно вмикати абсолютно всім механічним транспортним засобам за межами населених пунктів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Штраф за вимкнене ближнє світло становить від 425 до 510 грн.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-22 18:49:14