Україна і світ

Туреччина під тиском США зупинила експорт західних товарів до Росії – FT

Фото: Getty Images

Туреччина почала блокувати в Росію поставки західних товарів, які можуть бути використані у військових цілях.

Про це пише Financial Times, хоча турецький уряд не заявляв про подібні рішення.

Туреччина почала блокувати експорт товарів до Росії

Зазначається, що чималу роль у такому кроці Анкари зіграли Сполучені Штати, які натискали на Туреччину, яка раніше відмовлялася приєднуватися до санкцій проти РФ. За інформацією видання, Вашингтон пригрозив турецькій стороні наслідками за допомогу оборонній промисловості РФ.

Тепер, пише FT, турецьким експортерам заборонено постачати в РФ товари, що входять до списку з 50 “високопріоритетних” пунктів.

Цю продукцію раніше визначали у США, Євросоюзі, Великій Британії та Японії, як товари, критично важливі для військової промисловості РФ.

Серед продукції, зокрема, сучасна електроніка (процесори, карти пам’яті, системи управління), верстати та інше обладнання, що використовується у виробництві озброєнь.

Як зазначає одне з джерел видання, офіційно Туреччина не хоче публікувати рішення про припинення експорту до РФ, оскільки це питання є політично чутливим.

Водночас, як пише видання, адміністрація президента США Джо Байдена продовжує докладати значних зусиль, щоб припинити постачання товарів, які використовуються у виробництві озброєнь РФ.

Так, ще в серпні 2024 року помічник міністра торгівлі США Метью Аксельрод провів зустрічі з представниками Туреччини та турецькими топ-менеджерами в Анкарі та Стамбулі, під час яких намагався запобігти потраплянню передових технологій зі США до супротивників Америки.

У розмові з турками Аксельрод уже тоді говорив про наслідки, якщо вони не заблокують поставки, що допомагають оборонній промисловості РФ.

– Ми вважаємо, що турецький уряд почув наші побоювання і розуміє їх. Ми не без підстав вважаємо, що співпраця буде зміцнена, – заявив Аксельрод у відповідь на запит FT.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, поставки товарів, зокрема західних комплектуючих, через Туреччину сильно скоротилися після того, як у грудні минулого року Вашингтон оголосив про запровадження вторинних санкцій проти банків інших країн, які здійснюють операції з допомоги РФ з товарами, які є в санкційних списках. Після цього турецькі банки поступово почали відмовлятися від подібних дій.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-22 23:23:19