Львівський портал

Необґрунтовану інвалідність отримали не лише прокурори, – Зеленський

Інвалідність, не маючи до цього відповідних підстав, МСЕК встановила не лише прокурорам, а й митникам, податківцям та іншим посадовцям. Про це повідомив президент Володимир Зеленський у своєму зверненні 22 жовтня.

«Провів РНБО за численними фактами порушень МСЕК і фальшивих інвалідностей для посадовців. Це не тільки, до речі, прокурори. Є сотні таких фактів очевидно необґрунтованих інвалідностей у посадовців митниці, податкової, в системі Пенсійного фонду, в місцевих адміністраціях. З усім цим треба ретельно та оперативно розібратися. Система МСЕК має бути ліквідована», – сказав глава держави.

Володимир Зеленський вважає, що проблема із МСЕК не лише в тому, що посадовці роблять собі інвалідність завдяки зв’язкам. Вона також полягає і в тому, що люди, отримавши справжню інвалідність, зокрема в бойових діях, часто не можуть отримати відповідний статус і справедливі виплати.

Щоб виправити це, часу в уряду, на думку президента, є небагато. За результатами засідання РНБО вирішили розробити план цифровізації всіх етапів МСЕК, перевірити видані висновки щодо встановлення інвалідності держпосадовцям, провести повний аудит пенсій та інших нарахувань посадовцям.

«Повинна бути й персональна відповідальність та кадрові рішення через цю ситуацію в центральних органах влади – у вертикалі контролю за МСЕК… Окремо треба пройтися по всіх горизонталях місцевої влади», – наголосив Володимир Зеленський.

Зазначимо, що в указі президента, яким він вводить в дію відповідне рішення РНБО, крім вищепереліченого, вказана й розробка законопроєкту про реформування МСЕК, а також їхню ліквідацію до 31 грудня 2024 року.



Що цьому передувало

На початку жовтня у Хмельницькому на масштабній корупційній схемі затримали керівницю МСЕК Тетяну Крупу і її сина Олександра, посадовця обласного управління Пенсійного фонду. Вони за гроші оформляли фіктивну інвалідність військовозобов’язаним.

Під час обшуків у фігурантів знайшли майже 6 млн доларів готівкою, купи грошей були сховані по всіх шафах і шухлядах. При цьому очільниця МСЕК викинула через вікно дві сумки, напаковані 0,5 млн доларів. Згодом в Олександра Крупи знайшли також російський паспорт.

Невдовзі журналісти повідомили, що саме через Тетяну й Олександра Крупу фіктивну інвалідність могли оформити 50 прокурорів.

Згодом на Хмельниччині викрили нових медиків МСЕК, які торгували статусом інваліда. Також посадовців МСЕК спіймали й у Рівному, вони за 15-20 тисяч доларів встановлювали фейковий діагноз військовозобов’язаним.

Президент Володимир Зеленський, реагуючи на всі ці викриття, заявив, що вимагає від правоохоронців «жорстких рішень» щодо корупційних МСЕК та видачі фіктивних статусів про інвалідність, зокрема й прокурорам.

Зрештою МОЗ скасувало інвалідність 74 військовозобов’язаним, яку встановила Хмельницька МСЕК. За останніми даними СБУ, протягом 2024 року підозри отримали 64 посадовці МСЕК, також скасовано більше 4000 висновків про інвалідність.

На тлі скандалу з масовим отриманням інвалідності прокурорів у відставку подав генпрокурор України Андрій Костін.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-22 21:00:14